Prefecţii ardeleni vor atribuţii bine stabilite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de Cluj, Alin Tişe, ocazie cu care cei şase au discutat o serie de probleme comune legate de descentralizare, serviciul de paşapoarte, înmatriculări etc. În urma discuţiilor au fost stabilite

de Cluj, Alin Tişe, ocazie cu care cei şase au discutat o serie de probleme comune legate de descentralizare, serviciul de paşapoarte, înmatriculări etc. În urma discuţiilor au fost stabilite câteva concluzii, care vor fi redactate într-un document ce va fi trimis guvernului, Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi Ministerului Integrării Europene.
Cei şase prefecţi cer să se clarifice problema dublei subordonări a unor servicii deconcentrate şi să se clarifice competenţele delegate prefectului. De asemenea, prin acelaşi memoriu, se va cere stabilirea clară a listei acestor servicii deconcentrate. "De multe ori s-a întâmplat să vrem să intervenim în controlarea unui astfel de serviciu şi să constatăm că, de fapt, el nu se subordonează prefecturii", a spus Tişe. Prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, a ridicat problema eliberării paşapoartelor, care de la 1 ianuarie 2007 vor trebui schimbate, în sensul conţinerii unor elemente de siguranţă. În condiţiile în care tipărirea acestor paşapoarte se face doar la Bucureşti, prefecţii consideră că există pericolul unei supraaglomerări a serviciilor judeţene. Ei propun ca, în funcţie de valoarea aparaturii necesare, să se studieze posibilitatea achiziţionării acesteia şi la nivel regional. De asemenea, prefectul de Bihor a mai spus că ar trebui ca în fiecare judeţ să existe atelier de imprimare a plăcuţelor de înmatriculare. "De exemplu, la Cluj şi la Bihor există, dar în alte judeţe nu sunt aceste ateliere de imprimare a plăcuţelor, ceea ce înseamnă că omul trebuie să aştepte mai mult timp. Ar trebui să existe ateliere în fiecare judeţ, mai ales că nu sunt costisitoare", a spus Bolojan. Prefectul de Maramureş, Gyongyke Bondi, crede că viza pentru Ucraina este un argument pentru descentralizarea eliberării documentelor.
Cei şase au mai precizat că se doreşte ca prefecţii să fie implicaţi în actul decizional în cadrul agenţiilor de dezvoltare regională şi au afirmat că ei au acum doar statut de invitaţi la întrunirile acestor instituţii, ceea ce nu li se pare normal.
Prefectul de Maramureş, Gyongyke Bondi, a afirmat că, deşi prefecturile sunt obligate la controlul modalităţii de folosire a fondurilor, "nu putem controla nimic din ce se întâmplă. Trebuie să avem un cuvânt de spus, nu suntem invitaţi la lucrările Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest şi nu participăm la luarea deciziilor", a spus Bondi. Prefecţii au subliniat faptul că sunt adepţii unei deconcentrări reale şi acesta este motivul principal al redactării memoriului. Documentul va fi finalizat în circa o săptămână. Cei şase au mai hotărât să permanentizeze aceste întâlniri, care vor avea loc, prin rotaţie, în fiecare din cele şase judeţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite