Predoiu: Posturile din justiţie ar putea fi deblocate, dacă economia merge bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, astăzi, la RFI, că sistemul judiciar mai are nevoie de 1.500 de magistraţi, iar posturile ar putea fi deblocate în a doua jumătate a anului în funcţie de evoluţiile economice.

Ministrul a precizat că este nevoie de judecători ca urmare a gradului de încărcare a lor, dar şi de grefieri.

"Eu sper ca în partea a doua a acestui an şi pe baza unor rezultate economice mai bune (...), care să ne permită o altă opţiune bugetară, să deblocăm aceste posturi şi să venim cu noi judecători şi grefieri în sistem. Este valabil şi pentru Ministerul Public. După estimările pe care le-a avansat recent CSM, vorbim de aproximativ 1.500 de judecători şi procurori care ar fi necesari în sistemul judiciar. Eu cred că o primă intervenţie, undeva în limita a 500 - 1.000 de locuri până la sfârşitul acestui an, ar fi binevenită, la care s-ar adăuga şi câteva sute de grefieri. Dacă am reuşi să obţinem acest lucru până la sfârşitul anului, putem începe pregătirea sistemului judiciar în perspectiva implementării codurilor", a afirmat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că deşi justiţia a făcut progrese, crizele politice au afectat ritmul reformelor.

"S-a obţinut o serie de progrese. Însă în mod inevitabil, constrângerile bugetare de anul trecut şi crizele politice şi-au pus amprenta pe ritmul acestor reforme. Deşi mai avem multe de făcut pentru a avea o justiţie la standarde europene, nu se poate spune că nu se fac eforturi şi că nu se obţin rezultate. Situaţia în justiţie e ceva mai bună decât o arată percepţia publică", a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a susţinut că România a înregistrat o serie de progrese de la ultimul raport al Comisiei Europene, dar "constrângerile bugetare de anul trecut şi crizele politice şi-au pus amprenta pe ritmul acestor reforme".

"Ceea ce este important e să avem un act de justiţie mai transparent, mai rapid, mai puţin costisitor pentru cetăţean. Dacă progresele vor fi înregistrate, sigur că şi în rapoarte se va menţiona şi se va nota acest lucru. Cred că cea mai realistă abordare este aceasta, fără a avansa pronosticuri şi pariuri de genul acesta, care de fapt sunt formale. Eu prefer să mă concentrez şi să ne concentrăm, întreaga echipă de la Minister, pe rezultate concrete în teren", a mai spus Cătălin Predoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite