Predoiu: Mai uşor treci o cămilă prin urechile acului decât faci o Lege ANI conform CC şi CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redactarea unei legi care să respecte atât decizia Curţii Constituţionle, cât şi exigenţele Comisiei Europene este ma dificilă decât "trecerea unei cămile prin urechile acului". Cel puţin aceasta este părerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a adăugat că este foarte posibil să fie elaborat un nou act normativ care să vizeze controlul averilor.

"Noi reflectăm asupra datelor problemei în urma deciziei Curţii Constituţionale. Nu este o problemă simplă, este foarte dificilă, trebuie să recunosc. E atât de dificilă că mă gândesc, aşa cum îi împărtăşeam unui coleg această frământare, că este mai uşor să treci o cămilă prin urechile unui ac decât să faci acum o lege a ANI care să împace şi decizia CC, şi decizia CE, dar tot un principiu al meseriei noastre de jurist este că orice problemă are o soluţie, deci o căutăm încă", a spus Predoiu.

Un nou act normativ

Oficialul de la Justiţie a precizat că este posibil să fie redactat un nou act normativ care să aibă ca obiect controlul averilor demnitarilor. Şi preşedintele Traian Băsescu declara în urma raportului extrem de dur al Comisiei Europene privind justiţia din România că, în prezent, există mai multe proiecte de act normativ care au ca scop integritatea.

"În urmă cu mai multe săptămâni, eu am propus să gândim un cod de integritate care să grupeze toate aceste acte normative. Nu este de loc simplu, sunt trei legi principale care se ocupă de domeniul conflictului de interese, transparenţă în modul de dobândirea a averilor, controlul averilor, incompatibilităţi, dar mai există şi legi care sectorial, punctual, se ocupă de procesele de integritate. În total, sunt în jur de zece legi care au incidenţă pe domeniu. Nu e simplu să faci un cod, codurile nu sunt şuruburi", a spus ministrul Justiţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru Legea ANI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite