Aurescu şi Blaga au primit avize favorabile, Predoiu, Pogea şi Şeitan au primit negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurescu şi Blaga au primit avize favorabile, Predoiu, Pogea şi Şeitan au primit negative
Aurescu şi Blaga au primit avize favorabile, Predoiu, Pogea şi Şeitan au primit negative

Şase din cei 14 miniştri propuşi de premierul desemnat Lucian Croitoru apar astăzi în faţa comisiilor parlamentare. Audierile vor dura până vineri, pentru ca pe 4 noiembrie să aibă loc votul în plen pentru echipa încropită de Croitoru.

Update 19.01 Cătlin Predoiu, aviz negativ

Ministrul Justiţiei a primit vot negativ din partea comisiilor. În favoarea lui Predoiu au votat 24 de parlamentari, 34 s-au declarat împotrivă, iar 3 s-au abţinut.

Update 18.30 Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv

Aurescu a fost propus pentru ministerul de Externe şi a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare. "32" de parlamentari au votat pentru şi 10 "împotrivă".

Update 18.00 Şi Pogea a primit aviz negativ

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a fost avizat negativ, cu15 voturi "pentru" şi 23 de voturi "împotrivă", pentru un nou portofoliu, de către Comisiile reunite pentru Buget şi Finanţe ale Parlamentului.

Ca reacţie la avizul negativ, Gheorghe Pogea a declarat  că acesta a fost determinat de "dimensiunea politică" şi că nu este surprins de decizie.

"N-am avut nicio surpriză. Avizul nefavorabil are treabă cu dimensiunea politică, şi azi s-a definitivat. Trăiască politica!", a afirmat Pogea.

Update 17.45 Mihai Şeitan a primit avizat negativ

Mihai Şeitan, propus de Croitoru pentru funcţia de ministru al Muncii, a primit aviz negativ, cu 18 voturi "pentru", 28 "împotrivă" şi o abţinere, di partea parlamentarilor din Comisiile reunite de muncă şi egalitate de şanse.

În cadrul audierilor din Comisii, Şeitan a afirmat că "nu se simte sacrificat" şi nu trebuie neapărat să fie ministru.

Update 16.30: Vasile Blaga a primit aviz pozitiv

    
Candidatul la funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Vasile Blaga, a primit aviz pozitiv, cu 34 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă", pentru ocuparea portofoliului, din partea comisiilor parlamentare de administraţie publică şi industrii, reunite în şedinţă comună.

Vasile Blaga a fost primul care a apărut în faţa comisiilor de specialitate, fiind urmat de Mihai Şeitan, propunerea lui Croitoru pentru ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Audierile au început la ora 15.00.

Aurescu, singurul cu şanse pentru a primi ok-ul din partea parlamentarilor


Bogdan Aurescu, propus pentru şefia ministerului Afacerilor Externe este singurul cu şanse de a trece de audieri, potrivit declaraţiilor mai multor lideri politici din opoziţie. Aurescu apare în faţa Comisiilor pentru politică externă şi Comisia pentru afaceri europene de la ora 17.00. De la ora 16.30 este aşteptat la audieri şi Gheorghe Pogea, propus ministru al Finanţelor Publice.

În faţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului apar astăzi şi Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiţiei şi Adrian Rădulescu, propunerea pentru portofoliul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Ambii sunt programaţi pentru audieri de la ora 17.30.

Mâine apar în faţa parlamentarilor Sulfina Barbu, propusă pentru ministerul Mediului, Daniel Funeriu, varianta pentru portofoliul de la Educaţie, Adriean Videanu, propus pentru ministerul Economiei, Cristian Vlădescu, propunerea pentru Sănătate, Mihai Stănişoară, pentru Apărare şi Theodor Paleologu, propunerea pentru ministerul Culturii.

Ultimii care vor ajunge în faţa comisiilor sunt Radu Berceanu, desemnat să ocupe funcţia de ministru al Transporturilor şi Comunicaţilor, şi Emeric Florin Saghi, propus la ministerul Administraţiei şi Internelor. Aceştia vor fi audiaţi vineri.

Membrii cabinetului Croitoru se vor prezenta pe 4 noiembrie în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului pentru votul de învestitură. Dacă nu primeşte votul de încredere al Legislativului, reîncep negocierile pentru desenarea unui nou prim ministru. Dacă Legislativul nu acordă nici noii echipe de guvernare votul de încredere, preşedintele dizolvă Parlamentul şi au loc alegeri anticipate. Totuşi,Constituţia interzice organizarea de alegeri anticipate în ultimele şase luni de mandat ale şefului statului, astfel că Parlamentul nu poate respinge propunerea de Guvern decât o singură dată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite