Prea mult fier duce la diabet bronzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prea mult fier duce la diabet bronzat
Prea mult fier duce la diabet bronzat

Aşa-numitul diabet bronzat este o afecţiune genetică frecventă, ce apare în urma unei acumulări excesive de fier în organism. Dacă nu este tratată, boala poate afecta ficatul, inima sau pancreasul.

Fierul se găseşte într-o varietate de alimente şi, în mod normal, 10 la sută din acest mineral provine din ceea ce mâncăm.

Însă, dacă suferi de hemocromatoză sau diabet bronzat, cum i se spune în termeni populari, asimilezi o cantitate de fier mai mare decât ai nevoie. Iar acesta este stocat în ţesuturi şi în organe, mai ales în ficat, inimă şi în pancreas.

Durerea articulară, principalul simptom

Adesea, persoanele care suferă de hemocromatoză se plâng de dureri de articulaţii. Ele se pot confrunta şi cu simptome precum oboseală, lipsă de energie, dureri abdominale, pierderea apetitului sexual şi probleme cardiace.

Totuşi, cei mai mulţi nu prezintă niciun simptom în momentul diagnosticării.

Particularitate
Persoanele cu hemocromatoză reţin chiar şi de 20 de ori mai mult fier decât în mod normal.

Genele se fac vinovate de apariţia bolii

Hemocromatoza genetică este cel mai adesea cauzată de un defect al unei gene responsabile cu normalizarea cantităţii de fier absorbit din alimentaţie. Însă există şi o probabilitate crescută ca boala să fie transmisă ereditar.

Astfel, dacă ambii părinţi au o astfel de mutaţie genetică, riscul de a moşteni boala este extrem de crescut. În cazul în care doar unul dintre părinţi transmite gena, predispoziţia scade, deşi se poate înregistra totuşi o absorbţie de fier mai ridicată decât în mod normal.

La bărbaţi se declanşează mai rapid

Deşi atât femeile, cât şi bărbaţii pot moşteni mutaţia genetică, aceştia din urmă sunt mai predispuşi decât femeile să aibă hemocromatoză încă de la o vârstă tânără.

În medie, bărbaţii încep să prezinte simptome între 30 şi 50 de ani, pe când femeile sunt diagnosticate de obicei în jurul vârstei de 50 de ani.

Tratamentul dublează speranţa de viaţă

image

Terapia este simplă, necostisitoare şi sigură, iar dacă este urmată înainte de apariţia unor complicaţii la nivelul organelor, dublează speranţa de viaţă a pacienţilor. Într-o primă fază, pentru a trata afecţiunea, cei mai mulţi medici recomandă flebotomia.

Acest lucru înseamnă că, la intervale regulate de timp, se ia o anumită cantitate de sânge, ca la donare. În funcţie de nivelul de fier din organism, pot fi necesare până la 80 de astfel de intervenţii pentru a aduce nivelul de fier la valori cât mai apropiate de normal. Există cazuri în care poate fi necesară şi administrarea de medicamente chelatoare de fier, de tipul Desferoxaminei.

Netratată, hemocromatoza poate duce la ciroză, diabet, aritmii, impotenţă şi la o pigmentare anormală a pielii, dându-i un aspect bronzat.

image

Specialistul nostru


Dr. Radu Leon George
medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie

Hemocromatoza este o boală ce apare în urma unei acumulări excesive de fier în ţesuturi. Ea este de două tipuri: primară (cauzată de un defect al unei gene şi se moşteneşte) sau secundară (afectează în general persoanele cu alcoolism cronic). Cel mai eficient tratament al bolii este recoltarea regulată de sânge.

Există şi cazuri în care acest tip de terapie nu este posibil şi se apelează la administrarea subcutanată de agenţi chelatori de fier, de tipul Desferoxaminei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite