Praznicul Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Mărie Mare)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă dintre cele care o preaslăvesc pe Fecioara Maria. Sfânta Maria a fost vestită înainte cu trei zile de mutarea la ceruri de Îngerul

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă dintre cele care o preaslăvesc pe Fecioara Maria. Sfânta Maria a fost vestită înainte cu trei zile de mutarea la ceruri de Îngerul Gavriil: "Acestea zice Fiul Tău:
Este vremea a muta pe Maica Mea la Mine
. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare". Maica Domnului s-a rugat pe Muntele Măslinilor, iar la întoarcere şi-a împărţit lucrurile văduvelor sărace. "Facă-se cu mine voia Fiului şi Dumnezeului meu", au fost ultimele sale cuvinte şi a adormit în pace. Apostolii au înmormântat-o în grădina Ghetsimani şi au vegheat-o timp de trei zile. Când a venit apostolul Toma să se închine Maicii Domnului, a găsit în mormânt doar giulgiul. Era mărturia sigură a trecerii ei la ceruri, cu trup cu tot, aşa cum s-au petrecut lucrurile, odinioară, cu Fiul său. De atunci, Maica Domnului este mijlocitoarea noastră în faţa Mântuitorului Iisus. Marea sărbătoare este însoţită de pomenirea rudelor şi prietenilor trecuţi la viaţa veşnică. Pentru ei se împart struguri şi poame văratice. De aceea, ritualul mai poartă numele de "coliva de struguri". În tradiţia populară, dacă în ziua praznicului înfloresc trandafirii, se spune că va fi o toamnă lungă. Pentru credincioşii care doresc să se roage în biserici ce poartă hramul sărbătorii de astăzi, prezentăm adresele: Mânăstirea Bistriţa, comuna Viişoara, judeţul Neamţ * Mânăstirea Piatra Sfântă-Tărâţa, comuna Bârnova, judeţul Iaşi * Mânăstirea Văratec, sat Văratec, comuna Agapia, judeţul Neamţ * Mânăstirea Todireni, municipiul Suceava * Mânăstirea Tisa-Silvestri, sat Săcuieni, judeţul Bacău * Mânăstirea Moreni, comuna Deleni, judeţul Vaslui. Urăm celor care poartă slăvitul nume: "La mulţi ani, înţelepciune şi sănătate!".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite