Prapurii, de la înmormântări la expoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prapurii sau steagurile bisericeşti, scoase de obicei doar la înmormântări sau procesiuni, fac pentru prima oară obiectul unei expoziţii. Odoarele bisericeşti pot fi admirate pe tot parcursul

Prapurii sau steagurile bisericeşti, scoase de obicei doar la înmormântări sau procesiuni, fac pentru prima oară obiectul unei expoziţii. Odoarele bisericeşti pot fi admirate pe tot parcursul lunii noiembrie, în foaierul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, aflat în  Gura Humorului.

Vernisajul expoziţiei a fost binecuvântat de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Autorul prapurilor este preotul Emilian Gavrilean, care a deprins măiestria de a picta aceste obiecte de cult încă din copilărie. „Am ucenicit alături de unchii mei zugrăvind biserici, ocazie cu care am deprins această meserie”, a mărturisit autorul. Prin această expoziţie, Gavrilean aniversează şi împlinirea a zece ani de când a îmbrăcat hainele preoţeşti. Cei 24 de prapuri expuşi au fost pictaţi în decursul unui an şi sunt deja vânduţi către bisericile din mai multe parohii.

Pe lângă prapuri, în foaierul muzeului mai sunt prezentate şi icoane pe lemn, de acelaşi autor. La finalul expoziţiei, obiectele de cult vor lua drumul parohiilor pentru care au fost comandate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite