Prăpăd de lavă şi cenuşă în Chile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vulcanul Chaiten, care a erupt ultima oară acum 9.000 de ani, a pus pe fugă 5.000 de oameni O ciupercă giganticăs-a înălţat marţi, la câţiva kilometri deasupra masivului Chaiten, din

Vulcanul Chaiten, care a erupt ultima oară acum 9.000 de ani, a pus pe fugă 5.000 de oameni

O ciupercă giganticăs-a înălţat marţi, la câţiva kilometri deasupra masivului Chaiten, din Chile. În acelaşi timp, s-a declanşat şi o teribilă furtună.

Vulcanul Chaiten aflat în sudul statului Chile, America de Sud, continuă să arunce lavă cu o ferocitate nemaiîntâlnită. Cei aproape 5.000 de locuitori ai oraşului Chaiten, aflat la 10 kilometri distanţă de piciorul vulcanului, au fost evacuaţi în totalitate.

Poluarea care a cuprins zona atinge proporţii inimaginabile, iar rezervele de apă au fost compromise. În Chaiten a fost decretată stare de urgenţă, iar preşedintele statului Chile, Michele Bachelet, i-a vizitat pe sinistraţi. Statul chilian le asigură evacuaţilor hrană, adăpost şi medicamente.

Stare de urgenţă şi în Argentina

Oficialităţile din Chile nu au anunţat însă care va fi soarta sinistraţilor de acum înainte, niciun plan în acest sens nefiind dat până în prezent publicităţii.

Sirenele au vuit încontinuu pe străzile oraşului Chaiten, iar echipele de salvare au intrat în alertă. Într-un timp-record, locuitorii oraşului, aflaţi în mare pericol din cauza lavei şi cenuşii vulcanului proiectate într-un spectacol apocaliptic, pe cer, au fost îmbarcaţi la bordul a două vapoare puse la dispoziţie de marina militară.

O echipă de salvare a Forţei Aeriene a intrat, de asemenea, în alertă, ajutând la evacuarea sinistraţilor ce au fost transportaţi în oraşul Puerto Montt, aflat la 200 km de locul dezastrului. Şi în Argentina, stat care se învecinează cu Chile, a fost decretată starea de urgenţă.

Exploziile vulcanice continuă

Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Esquel, care se află la 100 de kilometri de vulcanul în erupţie, mulţi dintre cei 32.000 de locuitori au intrat în panică şi s-au autoevacuat. Specialiştii de la Serviciul Naţional de Geologie din Chile apreciază că activitatea vulcanului nu se va opri aici.

Vulcanologul Luis Lara a subliniat că în acest moment sunt îndeplinite toate condiţiile, din punct de vedere geologic, ca vulcanul să erupă din nou şi mult mai violent. Experţii sunt îngrijoraţi în special din cauza riscului crescut al unor explozii concertate, însoţite de valuri de fum şi cenuşă, insuportabil de toxice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite