Praline prahovene pentru ciocolaterii din toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele câteva tone de produse fabricate anual ajung în Elveţia, Belgia, Germania, Olanda şi Spania. Toate ingredientele folosite la prepararea pralinelor şi a marţipanului sunt aduse din Belgia, ţară renumită pentru produsele sale din ciocolată.

La doar câţiva kilometri de Ploieşti, în comuna Negoieşti, 53 de prahoveni muncesc zi de zi, în două schimburi, la fabrica de ciocolată şi marţipan „Picco Bello”. Fabrica a fost transferată aici anul trecut din Bucureşti.

Proprietarul, belgianul Peter Mees, spune că a ales să deschidă o fabrică de dulciuri în Europa de Est pentru că aici produsele pot fi realizate mai mult manual decât industrializat, aşa cum se procedează în Belgia sau alte ţări din vestul Europei. Înainte sa ajungă în România el a vizitat alte două locaţii din ţări învecinate, însă nu a fost convins de organizarea personalului şi spaţiile găsite acolo.

Aşa a decis să încerce să desfăşoare această afacere în România, o ţară despre care auzise multe lucruri negative de la televizor. Totuşi, modul în care angajaţii români îşi fac meseria, faptul că nivelul salarizării acestora este mult sub nivelul vesticilor şi spaţiile care i-au fost puse la dispoziţie pentru a fabrica ciocolală, l-au că ţara noastra este locul pe care-l caută.

Toate ingredientele adăugate în specialităţile de ciocolată şi marţipan sunt aduse direct din Belgia, iar de pe piaţa românească sunt folosite numai ambalajele. Reţelele sunt belgiene.

Ciocolatierii prahoveni, suflet de artişi

Fiecare angajat al lui Peter Mees trebuie, ca să-şi asigure viitorul în fabrică, să pună suflet în ceea ce face. „Au fost şi angajaţi care pictau produsele doar aşa, fără a pune inimă, dar nu au rezistat prea mult”, explică directorul. El consideră că acel om care face praline şi figurine din ciocolată trebuie să aibă calităţile unui artist, să debordeze de imaginaţie şi să îi placă foarte mult ceea ce face. Nici nu este de mirare că exigenţele directorului sunt mari.

„Lucrez de ceva timp în fabrică şi îmi place foarte mult ce fac. Nici nu m-aş vedea făcând altceva. La început am crezut că nu o să mă descurc şi mi se părea foarte complicat. Dar, după ce mi s-a arătat cum trebuie să procedez, m-am adaptat foarte repede şi când vezi ce minunăţii pot sa iasă din mâinile tale, nu-ţi vine să crezi”, ne-a spus o angajată, Cristina Radu.

150 de tone în fiecare an

Anual la Negreşti sunt produse în jur de 150 de tone de ciocolată. Cele mai mari pieţe de desfacere a ciocolatei produse în Prahova sunt Belgia şi Olanda. Românii pot cumpăra dulciurile „Picco Bello” din două magazine,  unul situat chiar la fabrică, iar celălalt în cartierul Dorobanţi din Capitală. În ceea ce priveşte preţul ciocolatei, acesta variază în funcţie de magazinul în care este comercializată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite