Povestea primei arestări pentru mită electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul lui Pierre Curt din municipiul Giurgiu
Palatul lui Pierre Curt din municipiul Giurgiu

Pentru prima dată în istoria postdecembristă a României, două persoane au fost arestate pentru comiterea infracţiunii de mită electorală. Stelică şi Pierre Curt, din Giurgiu, au fost arestaţi pentru că plăteau alegători, cu câte 30 de lei, ca să nu vină la vot. Au fost turnaţi, la 112, de un alegător neplătit.

La 22 noiembrie, în ziua primului tur de scrutin al alegerilor pentru Preşedinţie, în municipiul Giurgiu a fost înregistrat primul caz de mită electorală în urma căruia două persoane au fost arestate. Stelică Curt (51 de ani) este recidivist, fiind contrabandist cu cazier.

Celălalt, Pierre Curt (42 de ani), este proaspăt absolvent de Drept. Amândoi fac parte dintr-un clan care controlează cartierul Ghizdaru, locul în care făceau şi trafic cu voturi pentru candidatul în slujba căruia lucrau.

Conform anchetatorilor, Pierre Curt, în calitate de vicepreşedinte al secţiei de votare nr. 13, ar fi avut acces la listele cu alegători. Cei plătiţi de el şi de Stelică, în afara secţiei de votare, semnau pe liste şi îşi treceau datele din buletinul de identitate, după care cei doi  urmau să meargă în secţia de votare, unde aplicau ştampilele în numele absenţilor şi introduceau voturile în urne.

Însă, după ce au cumpărat aproape douăzeci de „neprezentări", în jurul orei 14.00, cei doi au fost denunţaţi la numărul de urgenţă 112. Echipajul care a sosit la faţa locului i-a prins pe Pierre şi Stelică într-o maşină, în  apropierea secţiei de votare. „Agenţii electorali" au fost duşi la secţia de Poliţie, iar procurorul George Neagoe a semnat primele mandate de reţinere pentru mită electorală.

Prinşi când făceau plăţi în maşină

Pierre Curt

Pierre Curt

Procurorul George Neagoe  spune că cei doi plăteau banii direct din maşina lor, iar situaţia a scăpat de sub control când la uşa limuzinei, un BMW, a apărut un cetăţean care nu avea buletin de Giurgiu.

Fiindcă Pierre Curt nu se afla într-o secţie specială, destinată celor aflaţi în tranzit, ci într-una obişnuită, a refuzat „tranzacţia". Supărat că ceilalţi primeu câte 30 de lei, iar el nu a luat nimic, cetăţeanul respectiv a sunat la 112. Aşa au fost prinşi Stelică şi Pierre Curt.

Judecătoria a admis cererea procurorului şi i-a arestat pe cei doi Curt pentru 15 zile. După două zile, celor doi li s-a admis recursul şi au fost puşi în libertate de către Tribunal. În acest moment, cazul este cercetat la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.  Anchetatorii urmează să stabilească dacă cei doi aveau complici printre membrii comisiei de votare din secţia
respectivă.

Pe urmele legii

Conform legii, mita electorală înseamnă oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat.

Deşi intenţia articolului de lege este bună, oferirea de bani ca mită electorală este  o infracţiune greu de dovedit. Singura modalitate este flagrantul sau neglijenţa celor care comit infracţiunea.

Tipuri de infracţiuni electorale

Stelică Curt

Stelică Curt


În urma incidentelor electorale din primul tur al alegerilor prezidenţiale, Poliţia a întocmit 666 de dosare penale în care sunt cercetate peste o mie de persoane. În momentul de faţă, pentru 13 persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, cinci au fost reţinute, iar două, Stelică şi Pierre Curt, au fost arestate preventiv. Infracţiunile semnalate în primul tur sunt următoarele:

Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat

Vot multiplu (când o persoană votează la mai multe secţii speciale)

Introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite