Povestea unei tinere din Yemen care, la numai 12 ani, moare în timpul naşterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Povestea unei tinere din Yemen care, la numai 12 ani, moare în timpul naşterii
Povestea unei tinere din Yemen care, la numai 12 ani, moare în timpul naşterii

O tânără de numai 12 ani din Yemen, care a fost obligată să se căsătorească pentru a scăpa de sărăcie, a murit în timpul unei dureroase naşteri, care i-a adus moartea ei şi copilului ei, a anunţat un grup al drepturilor copiilor, luni, transmite CNN.

Fawziya Ammodi a suferit chinuri groaznice, timp de trei zile, înainte de a muri de sângerare severă la un spital yemenit, vineri, a anunţat Organizaţia Seyaj pentru Protecţia Copiilor.

Deşi cauza invocată a morţii fetei a fost lipsa de îngrijiri medicale, adevărata cauză a fost lipsa de educaţie din Republica Yemen şi faptul că acest tip de căsătorii între copii se tot întâmplă în statul situat în sud-vestul Asiei, a declarat preşedintele oraganizaţiei Seyaj, Ahmed al-Qureshi.

Născută într-o familie săracă din Hodeidah, Fawziya a fost obligată să renunţe la şcoală şi să se căsătorească cu un tânăr în vârstă de 24 de ani, anul trecut, a explicat al-Qureshi.

Căsătoriile între copii este un lucru obişnuit în Yemen, şi în special pe Coasta Mării Roşii, unde obiceiurile tribale s-au păstrat. Hodeidah este al patrulea mare oraş din Yemen şi un important port.

Peste jumătate din fetele yemenite se căsătoresc aici înainte de a împlini vârsta legală de 18 ani, de cele mai multe ori cu bărbaţi mai în vârstă, unii cu bărbaţi care au mai mult de o soţie, arată un studiu al Universităţii din Sanaa.

Căsătoria în statul yemenit înseamnă că fetele nu mai sunt o povară financiară sau morală pentru părinţii lor. Iar, deseori, părinţii obţin promisiunea soţului de a aştepta până când fata va mai creşte pentru a consuma căsătoria, notează CNN.

Problema căsătoriilor fetelor yemenite a venit în atenţia presei internaţionale în anul 2008, cu cazul copilei în vârstă de 10 ani, Nujood Ali, care a fost retrasă de la şcoală şi căsătorită cu un bărbat, care a agresat-o şi violat-o la doar câteva săptămâni după ceremonie.

Pentru a scăpa, Nujood, a luat taxi-ul, pentru prima oară în viaţa ei, şi s-a îndreptat către o instanţă judecătorească, care i-a acordat divorţul.

Parlamentul yemenit a încercat, în luna februarie, să implementeze o lege care să aducă vârsta minimă pentru căsătorie la 17. Măsura nu a ajuns, însă, la preşedinte, întrucât mulţi dintre parlamentari au susţinut că reprezintă o încălcare a legii islamice, care nu stipulează o vârstă minimă pentru acest legământ.

Embedded video from CNN Video

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite