Povestea Renault-ului „prins” cu 500 km la oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşina este de vânzare şi costă 5.900 de euro. „Vitezomanul” care a condus pe DN 1 cu 500 de kilometri la oră, potrivit Poliţiei Rutiere Ilfov, se numeşte Moise Toader, are 62 de ani şi are un magazin de flori, lângă Primăria Sinaia.

Bărbatul ne-a povestit că în dimineaţa zilei de 17 iulie 2008, în jurul orei 6. 24, adică atunci când a fost înregistrat cu 500 kilometri la oră, se întorcea de la Bucureşti, de unde se aprovizionase cu flori.

“Am plecat seara la Bucureşti, să iau flori din piaţă de la Coşbuc, şi m-am întors îna­poi. Nu ştiu cu cât circulam la ora aia, dar vă asigur că nu cu viteza aceea. Maşina este a fiului meu, Vasile Toader, şi nu avea cum să meargă cu viteza asta, deoarece are 240 de kilometri la bord”, ne-a spus Moise Toader, pe un ton foarte serios.

Florarul din Sinaia ne-a spus că nu este la prima amendă, dar niciodată nu s-a întâmplat să i se trimită acasă o asemenea grozăvie.

„E aviator, l-a prins radarul în aer”

“Am mai luat amenzi, în trafic, ca orice şofer care circulă mult. Am mai depăşit viteza, dar nu cu foarte mult. Le-am plătit pe toate, fără să fac vreo contestaţie. Acelaşi lucru făceam şi acum, dar când am văzut cu ce viteză au zis cei de la Poliţie că am circulat, mi-am dat seama că ceva nu este în regulă”, a mai spus bărbatul.

Cunoscuţii, chiar şi membrii familiei lui Moise fac glume pe seama întâmplării prin care a trecut. “E aviator el, de aia circulă aşa, l-a prins radarul prin aer!”, râdea soţia acestuia. Iar fiul său, Vasile Toader, ne-a spus că nu ştia că tatăl său este aşa vitezoman. 

Maşina este de vânzare

Autoturismul surprins de camerele sistemului de monitorizare a traficului de la Baloteşti este un Renault Laguna, break, fabricat în anul 1999, cu un motor de 1.598 centimetri cubi, pe benzină. Conform certificatului de înmatriculare, viteza maximă constructivă este de 187 km/h. A fost adusă în urmă cu un an din Germania.

Proprietarul vrea să o vândă, dar ne-a spus că nu prea au fost “doritori”. Cere pe ea 5.900 de euro, negociabil. Acum, Vasile Toader se amuză spunând că poate ar trebui să mărească preţul, având în vedere performanţele. 

Cum te văd radarele de pe DN1

Radarele fixe montate pe DN 1 înregistrează automat imaginile maşinilor  care depăşesc viteza legală cu ajutorul unui soft special. Fotografia cu autovehiculul respectiv este apoi tipărită la o imprimantă.  Un agent constatator introduce numărul de înmatriculare al autoturismului în baza de date pentru a depista locul de domiciliu al proprietarului maşinii. 

Se întocmeşte o comunicare, prin care proprietarului autoturismului i se solicită datele de identificare ale persoanei care conducea maşina în momentul “flagrantului”. Ulterior, persoana vinovată este amendată sau i se suspendă permisul de conducere în funcţie de viteza depăşită. 

Zilnic, peste 1.000 de autoturisme sunt înregistrate ca depăşind viteza maximă legală.

„Ar fi fost de Cartea Recordurilor”

Pilotul de raliu George Grigorescu, multiplu campion naţional, ne-a explicat ce s-ar fi întâmplat dacă Renault-ul cu pricina ar fi prins într-adevăr 500 km la oră. “În urmă cu câţiva ani, un Mercedes la cursa de anduranţă de la Le Mans a prins un mic dâmb şi s-a ridicat în aer ca o frunză. Am comentat în direct acea cursă.

Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat dacă o maşină de serie ar fi avut 500 km la oră pe DN 1. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, cei de la Ferrari şi Porsche  ar fi trebuit să se lase de meserie. Oricum, ar fi fost de Cartea Recordurilor”, a declarat George Grigorescu.

Viteze de top

Formula 1

Viteza maximă aproximativ 370 km/h

Campionatul Mondial de raliuri

Viteza maximă aproximativ 260 km/h

Viteza unui avion la decolare

Aproximativ 200 km/h

Maşini super sport

Shelby Super Cars Ultimate Aero - 412 km/h
Bugatti Veyron - 407 km/h
Saleen S7 - 397km/h
Ferrari Enzo - 365 km/h

Recordul de viteză pe sol

Thrust SSC - 1228 km/h, primul vehicul care a atins viteza sunetului pe sol

image

Domnului Toader Vasile i s-a transmis doar o comunicare. Nu a fost amendat sau sancţionat. Verificăm dacă a fost vorba de o eroare umană sau de una tehnică

image


Gabriel Onofraşc
subinspector, şeful Com­par­timentului RADAR – IPJ Ilfov

Anchetă deschisă pe numele agentului constatator

Reprezentanţii Inspectoratului judeţean de Poliţie Ilfov au declanşat ieri o anchetă internă pentru a stabili împrejurările care au dus la situaţia ca o persoană să primească o comunicare oficială că ar fi circulat pe drumurile publice cu o viteză de nu mai puţin de 500 km/oră. Poliţiştii vor să stabilească dacă a fost vorba de o eroare tehnică sau una umană.

Constantin Bogdan, agentul constatator care a transmis comunicarea “vitezomanului”, a dat o declaraţie cu privire la situaţia creată, urmând ca, în scurt timp, conducerea IPJ Ilfov să ia măsurile care se impun. Agentul riscă sancţiunea diminuării salariului, avertisment sau mustrare scrisă.

În declaraţia dată, agentul Constantin Bogdan a susţinut faptul că din cauza oboselii nu a observat eroarea înscrisă pe comunicare. Subinspectorul Gabriel Onofraşc, şeful Compartimentului Radar din judeţul Ilfov, ne-a declarat ieri că, cel mai probabil, a fost vorba despre o eroare de sistem. “Se efectuează şi verificări ale softului. Poate fi vorba şi de un virus”, a precizat subinspectorul.

Lui Vasile Toader, proprietarul maşinii, i-a fost transmisă o comunicare, şi nu o amendă sau o sancţiune. “Persoanei în cauză i se solicita ca, în termen de 5 zile, să transmită la Poliţie datele de identificare ale conducătorului auto care se afla la volan în acel  moment”, a mai subliniat Onofraşc. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite