Huedoara: Poveste cu intrigă de ruletă rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectura are o certitudine şi multe îndoieli cu privire la securitatea exploatării haldei în continuare.

Halda de zgură de la marginea Hunedoarei a alunecat ultima dată în 2006. Întrebarea care nu-şi are încă răspuns clar este dacă există un pericol real ca acest lucru să se mai repete. Muntele de zgură aparţine Arcelor Mittal Hunedoara, iar exploatarea acestuia face obiectul a două contracte încheiate cu firmele Agregate Buituri Service SA şi Slag Processing Service SA.  Problema a ajuns în atenţia Instituţiei Prefectului judeţului Hunedoara. După analizarea studiilor efectuate şi a datelor existente, nu se poate ajunge la o concluzie clară.

 „Există un studiu şi o expertiză comandate de Arcelor Mittal pe tema siguranţei exploatării haldei de la Hunedoara. În studiu expertul spune că datorită structurii poroase a zgurii, pe timp ploios, alunecarea haldei este iminentă şi inevitabilă. În expertiza ulterioară, acelaşi expert spune că posibilitatea de producere a unei alunecări este medie. Care-i adevărul?”, se întreabă Ioan Samoilescu, prefect de Hunedoara. Singura certitudine că halda a rămas inertă din 2006  sunt înregistrările făcute de bornele GPS instalate pe obiectiv, care în trei ani nu au înregistrat nicio mişcare.

Documentele la minister
Autorităţile locale aşteaptă să primească de la Guvern soluţia pentru problema cu care se confruntă pe plan local. Pentru determinarea fără echivoc al potenţialului de pericol reprezentat de halda de zgură de la Hunedoara, Prefectura Hunedoara a înaintat toate documentaţiile către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, solicitând cât mai repede o rezoluţie pe acest subiect. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite