Potera, pe urmele lui Poteraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul sectorului 6, Cristian Poteraş, este acuzat că ar fi retrocedat ilegal mai multe terenuri din zona pe care o păstoreşte. Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, este cercetat, alături de mai mulţi subordonaţi, într-o afacere vizând retrocedarea unor terenuri în valoare de 20,9 milioane de euro.

Cristian Poteraş, afaceri pentru fratele lui Elan Schwartzenberg

Cristian Poteraş (PDL) a stat ieri al DNA aproximativ 30 de minute. Edilul a refuzat să facă declaraţii la intrarea în Parchet. „DNA avea nevoie de locuri de parcare", şi-a motivat vizita Poteraş. El a adăugat că a venit cu mai multe soluţii tehnice.

Cristian Poteraş este cercetat de procurorii anticorupţie într-un dosar, alături de Ştefan Preda, viceprimarul sectorului 6, dar şi de mai mulţi beneficiari ai retrocedărilor, printre care şi omul de afaceri Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu.

Acuzaţii

Cristian Poteraş, în calitate de preşedinte al Subcomisiei de aplicare a Legii fondului funciar, Ştefan Preda, Gheorghe Floricică, secretarul Primăriei Sectorului 6, şi alţi trei membri ai Subcomisiei - Dumitru Vultur, Daniel Moise şi Petre Boncea - sunt învinuiţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Alţi doi angajaţi ai Primăriei Cristian Popescu - şeful Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar (SCDUFF) - şi Dorina Piftor - consilier în cadrul SCDUFF - au fost învinuiţi pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru fals intelectual. Aceştia sunt acuzaţi de procurori că, la 9 ianuarie 2006, la 6 iunie 2006 şi la 20 iulie 2006, „ignorându-şi atribuţiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpăţână, Şerban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu, pentru suprafaţa totală de 59.655,52 metri pătraţi teren intravilan".

Fabian Schwartzenberg, unul dintre beneficiari

În urma anchetei s-a stabilit că acest teren retrocedat, aflat la marginea Capitalei, a fost împărţit în diferite zone din sectorul 6 şi a ajuns în proprietatea mai multor oameni de afaceri - Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor, Marian Jean Căpăţână - „în schimbul unor sume derizorii faţă de preţul de piaţă".

Conform anchetatorilor, terenul în cauză este estimat la o valoare de piaţă de 20.905.706 de euro, potrivit contractelor de vânzare-cumpărare, încheiate imediat după emiterea titlurilor de proprietate.

Documente inexistente

„În mod abuziv, în referatele de analiză, membrii Subcomisiei, prin invocarea unor articole de lege inaplicabile situaţiilor de faţă, cât şi a unor documente inexistente, atestau fapte nereale, în sensul că solicitările sunt întemeiate, că terenul ce urma a fi retrocedat a fost preluat de către stat ca teren agricol, că se afla în administrarea primăriei şi nu era afectat de amenajări de interes public şi că retrocedarea se făcea pe vechile amplasamente", mai susţin procurorii.

Concret, persoanele care revendicau dreptul de proprietate indicau locuri de teren amplasate pe latura de nord a Şoselei Bucureşti - Domneşti, în fosta comună suburbană Militari, pe strada Prelungirea Zambilelor, terenuri ale fostului CAP Măgurele, dar Subcomisia a reconstitut dreptul asupra altor loturi, mai valoroase imobiliar. Spre exemplu, Cezar şi Şerban Căpăţână au primit 39.998 de metri pătraţi, în patru loturi situate aproape de centrul Capitalei - în zona dintre Splaiul Independenţei şi Calea Plevnei.

O parte din Parcul „Favorit", retrocedat

Gheorghe Nica a intrat în posesia unui teren pe Splaiul Independenţei, Steliana Rădulescu a primit două terenuri pe Splaiul Independenţei şi pe strada Drumul Taberei. Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu au primit terenuri pe strada Valea Oltului, pe Drumul Taberei, dar şi o parte din Parcul „Favorit".

DNA susţine că funcţionarii nu au verificat riguros existenţa actelor doveditoare, aşa cum cerea legea, şi că nu au ţinut cont de mijloacele prin care se face dovada suprafeţelor de teren preluate de cooperativele agricole de producţie, precum actele de proprietate, cartea funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol, evidenţele cooperativei etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite