Pot fi incluşi procurorii în categoria lustrabililor? CSM va cere acest lucru Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri se va discuta în şedinţă extraordinară a plenului Consiliului Superior al Magistraturii oportunitatea solicitării instanţei supreme de a sesiza Curtea Constituţională cu aspectele privind includerea procurorilor în categoria persoanelor lustrabile.

Parlamentul a adoptat Legea lustraţiei în 28 februarie, în absenţa opoziţiei, care se află în grevă parlamentară. Legea lustraţiei impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist. Actul normativ prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv.

Printr-un amendament propus de UDMR la votul în plen, în categoria persoanelor lustrabile au fost introduse şi cele care au avut calitatea de procuror în regimul comunist.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că PSD nu va sesiza Curtea Constituţională pentru Legea lustraţiei, întrucât aceasta a fost modificată pentru a nu îngrădi dreptul de a candida şi de a fi ales.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite