Postul Paştelui aduce superstiţii şi interdicţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţie: Timişorenii renunţă la carne şi ouă pentru şapte săptămâni

La sate, gospodarii încă se tem de „Joimăriţa”, ţin post negru în „Vinerea Mare” şi merg la cârciumă de „Spolocanie”.

Postul Paştelui, şapte săptămâni lungi şi ispititoare, vine în casele timişorenilor cu interdicţii la carne sau lactate, dar şi cu obiceiuri ţinute mai ales la sat. În Banat, prima zi de post poartă denumirea de „Spolocanie”. Tradiţia spune că oamenii trebuie să se spele cu băutură la cârciuma din sat, pentru a înlătura excesele.

O altă superstiţie populară este legată de un personaj intitulat „Joimăriţa”. Numele ei provine de la „Joia Mare”, ultima joi din Postul Paştelui. „Joimăriţa” este imaginată ca o vrăjitoare care are cu ea un vătrai. Acesta este folosit pentru a pedepsi femeile care nu îşi termină treaba până în „Joia Mare”. Credincioşii timişoreni care vor să ţină tot postul sunt nevoiţi să rabde de foame o zi întreagă, în „Vinerea Mare“, ultima vineri de dinainte de Paşte. În această zi, oamenii au voie să bea doar apă.

Orarul slujbelor
În timpul postului, timişorenii sunt aşteptaţi la Catedrala Mitropolitană, la orele cu care credincioşii sunt deja obişnuiţi: în fiecare dimineaţă, de la 07.30, la Sfânta Liturghie, şi după-amiaza, de la ora 17.00, la Vecernie. Domul catolic îşi aşteaptă credincioşii la Drumul Crucii, miercuri şi vineri, de la 17.15. Cei care vor să asiste la Sfântul Rozaliu pot veni în fiecare zi în afară de marţi şi miercuri, de la 17.30. În weekend, catolicii asistă la Vespera.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite