Poşta virtuală a învins-o pe cea clasică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisorile de altădată nu mai au trecere în rândul tinerilor. Deşi volumul corespondenţei a rămas la fel ca acum 10 de ani, poştaşii duc astăzi plicuri cu mai multe facturi, decât scrisori.

dresa clasică a fost înlocuită de adresa de e-mail. Scrisoarea pusă în plic, timbrată şi amplasată în cutia poştală are, pe zi ce trece, tot mai puţini aderenţi. Băimărenii se lasă seduşi de avantajele poştei electronice datorită vitezei sporite sau chiar de posibilitatea de a „vorbi” pe chat în timp real. Dorinţa de a scrie, de a aşterne câteva rânduri pe hârtie nu a pierit în formele moderne de comunicare.
Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Poştă Maramureş susţin însă că numărul plicurilor care sunt transportate într-o zi a rămas la fel ca în anii anteriori. „Nu putem spune dacă sunt scrisori sau facturi pentru că nu ţinem o astfel de evidenţă”, spune Sorinela Bancoş, directorul Oficiului Judeţean de Poştă Maramureş. „Cu ani în urmă era mai puţină corespondenţă de livrat la domiciliu. Trebuie pus la socoteală faptul că atunci nu existau atâtea facturi, ci doar scrisori”, spune Ioan Paler, factor poştal.
El mai recunoaşte că foarte rar mai pune scrisori în cutiile pentru corespondenţă. Cutiile poştale amplasate strategic în diferite părţi ale municipiului sunt ocolite de către băimăreni. Ele sunt vechi, pline de rugină şi sunt doar o umbră din ceea ce au fost odată. Mai mult decât atât, câteva cutii poştale situate pe arterele principale ale municipiului Baia Mare servesc drept tomberon.

Scrisori personalizate

În vremurile de odinioară, scrierea unei scrisori era o adevărată artă. Hârtia era specială, cu blazon sau măcar cu antet personalizat. De asemenea, aceasta era colorată, parfumată şi imprimată cu tot soiul de inscripţii, pliată în diferite maniere şi introdusă în plicuri asortate.
Poşta electronică îşi propune să fie o alternativă la cea scrisă pe hârtie, însă există câţiva băimăreni conservatori care nu vor să renunţe la scrisori.„Formularea textului şi caligrafia dezvăluiau personalitatea şi orizontul cultural al expeditorului. Erau alte vremuri. Aşteptam cu emoţie primirea unei scrisori”, spune Monica Bălănescu (56 de ani).
„Acum, tinerii dau vina pe tastatură sau pe conexiune, atunci când nu scriu bine un cuvânt”, continuă aceasta. „Importanţa unei felicitări nu se compară nici cu zeci de mesaje pe Internet. O simplă felicitare dă dovadă de o implicare mai mare decât un mesaj pe telefon”, spune şi băimăreanul Toma Măgureanu (45 de ani).
Nu toţi sunt de aceeaşi părere. Tinerii băimăreni preferă poşta electronică în detrimentul celei clasice. „Este mult mai uşor să comunic cu prietenii şi familia. E o bătaie de cap să mergi la poştă, să cumperi timbru, iar destinatarul să o primească în câteva zile”, este de părere Claudiu Oros (20 de ani).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite