Filmul lui Porumboiu a rulat cu casa închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aglomeraţie Premiera românească a peliculei „Poliţist, adjectiv“, în regia lui Corneliu Porumboiu, a avut loc joi seara, în cadrul Festivalului Transilvania de la Cluj. Un poliţist care nu-şi găseşte rostul în lume şi o scenă memorabilă în care sensul cuvântului „conştiinţă“ este căutat în DEX.  Pe scurt: „Poliţist, adjectiv“.

Cristi (Dragoş Bucur), poliţist de provincie, duce o viaţă modestă, care se scurge între biroul cu dulap de tablă şi Pentium III şi şedinţele cu „Şefu’“. I se pune în braţe cazul unui licean consumator de haşiş.

Timp de trei zile, îi filează pe tânărul Victor, dar şi pe prietenul acestuia, Alex, cel care a „sifonat“ la Poliţie. Concluzia se conturează repede: Victor fumează jointuri în pauza mare, lângă o unitate militară din apropierea şcolii, şi niciun indiciu nu relevă faptul că tânărul ar distribui, la rândul lui, droguri.

În mintea lui Cristi încolţeşte, ca un bulgăre de zăpadă, un sentiment de vinovăţie, gândindu-se tot mai serios că, prin organizarea unui flagrant, ar distruge viaţa unui tânăr teribilist şi atât. Refuză, astfel, continuarea anchetei, invocând „conştiinţa“ în faţa şefului.  O secvenţă monumentală din film, „scena dicţionarului“, prezintă analiza lexicologică a „conştiinţei“, dar şi a „moralităţii“ sau a „poliţistului“.

Inspirat de povestea unui prieten poliţist

„Poliţist, adjectiv“ a fost primit, la TIFF, cu aplauze, iar filmul a rulat cu casa închisă, spre dezamăgirea spectatorilor care au rămas pe dinafară. Pelicula a avut parte de o premieră nocturnă şi de un Porumboiu plin de umor. Despre film, regizorul a spus că este unul despre sens, despre un om care nu-şi găseşte rostul într-o lume haotică.

„Fac filme la persoana a III-a“

Scenariul peliculei a pornit de la două idei: povestea unui tânăr ce şi-a „turnat“ fratele şi cea a unui prieten foarte bun de-al lui Porumboiu, poliţist, care s-a confruntat cu o situaţie asemănătoare celei prezentate în film.

Regizorul a declarat la întâlnirea cu spectatorii că scenariul a avut trei drafturi, iar ideea dicţionarului i-a venit la sfârşit. „Am întrebat vreo 15 prieteni definiţia conştiinţei. Au spus cu totul altceva decât ceea ce scrie în dicţionar...”, a povestit Porumboiu, după proiecţia de la Cluj-Napoca. Corneliu Porumboiu a mărturisit publicului cinefil că va păstra, pe viitor, nota „statică“, la fel ca până acum. „Vreau să ţin distanţă faţă de personaj“, a adăugat regizorul.

„Momentele lungi de urmărire din film sunt aşa pentru că am făcut o documentaţie amănunţită şi am păstrat regulile unei urmăriri. Ştiu că, de obicei, un policier e montat pe acţiune. Filmul meu este însă unul despre sens, am păstrat timpii reali din cauză că tipul e în labirint. În acest film, «poliţist» e adjectiv“, a explicat Porumboiu.

În seara aceasta sunt anunţaţi câştigătorii

TIFF îşi premiază, astăzi, câştigătorii. Începând cu ora 20.30, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, se desfăşoară Gala de decernare a premiilor, iar unul dintre cele 12 filme înscrise în competiţie va fi distins cu Trofeul „Transilvania“, în valoare de 10.000 de euro. Tot în cadrul galei, vor fi omagiaţi Claudia Cardinale, Florin Piersic, Mircea Albulescu şi Dan Piţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite