Portul militar, deschis publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri s-a dat startul manifestărilor dedicate Zilei Marinei Române, care va fi celebrată la 15 august. Copiii au urcat la bordul submarinului Delfinul sau al fregatelor şi au vizitat expoziţia de tehnică militară şi armament.

În Portul militar Constanţa a putut intra, ieri, orice turist sau localnic. De Ziua Porţilor Deschise, copiii au fost primii care au dat năvală, însoţiţi de părinţi sau de bunici. Un autobuz al armatei a preluat vizitatorii de la principala intrare în port şi i-a transportat până în apropierea navelor militare.

Lansatoare de rachete, torpile antisubmarin şi tot soiul de armamente erau supravegheate de militarii camuflaţi ca într-o zi reală de misiune.

„Delfinul“ de la mal

Vizitatorii s-au îndreptat în număr mare spre submarinul „Delfinul” care a fost adus special pentru această zi. Chiar dacă nu a mai ieşit în larg de mai bine de zece ani, „Delfinul” a fost bine lustruit pentru musafirii veniţi să-l vadă. „Am lucrat în armată, tot la marină şi am venit să văd submarinul“, a spus Costel Vrămuleţ din Tulcea care tocmai coborâse de pe vas.

Domnul „Goe“, viitor comandant

Cele trei fregate, Regina Maria, Ferdinand şi Mărăşeşti, au fost ancorate la ţărm, iar oamenii urcau la bordul lor pe ritmurile date de fanfara militară.

Îmbrăcat în costum de marinar, Cosmin Cazacu (10 ani) a venit însoţit de bunicul său, Ion Ioţovici. Bunicul îl aduce la astfel de evenimente de când avea cinci ani şi acum copilul vrea să ajungă comandant de navă. Primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns în port a fost să se repeadă la bordul fregatei Regina Maria. „Am fost maistru militar telegrafist pe dragor maritim şi acum 16 ani am ieşit la pensie. E grea meseria, departe de familie, în misiuni, zi şi noapte“, a povestit bunicul care nu-şi scăpa din ochi nepotul.

La bord, copiii erau învăţaţi cum se face un nod marinăresc şi primeau cadou frânghia bine încâlcită. „Am învăţat în şcoală să le facem, de la instructori, sunt noduri care sunt necesare la bordul navelor“, a spus maistrul Valentin Luca, în timp ce le arăta curioşilor cum se face un nod de gaşă pentru prinderea navei, la ancorare.

Misiuni şi noduri

image

Zeci de persoane strânse la spectacolul aeronautic



În centrul atenţiei s-a aflat şi unul dintre cele trei elicoptere Puma Naval, iar vizitatorii puteau afla chiar de la pilotul locotenent Mircea Piticar cum este să-l conduci. 

„Este frumos pentru că la Galaţi nu avem ocazia să vedem aşa ceva. Mi-ar plăcea să lucrez în armată, eventual în radio şi telecomunicaţii“, a declarat gălăţeanul Iordan Raţă (19 ani), student la Informatică.  După ora 18.00, porţile unităţii militare s-au închis. Pe timpul anului, accesul publicului este interzis.

Însă, manifestările dedicate Zilei Marinei continuă astăzi cu o întrecere între veliere, organizată de la ora 10.00, în Portul turistic Tomis.

Spectacol aeronautic la Ghimbav

Peste 3.000 de pasionaţi de avioane s-au adunat ieri pe Aerodromul „Mircea Zorileanu”, din Ghimbav, judeţul Braşov, pentru a asista la cea de-a doua ediţie a „TransilvAero Show”. Cei mai buni piloţi din ţară, dar şi doi campioni mondiali au oferit un spectacol de excepţie.

Pe deasupra aerodromului au zburat 30 de avioane ultrauşoare, utilitare, avioane de acrobaţie şi elicoptere. Nu au lipsit nici concursurile de aeromodele sau salturi ale paraşutiştilor de la Total Air şi Aeroclubul României. Cei mai aşteptaţi invitaţi au fost campionii mondiali Peter Besenyi şi Veres Zoltan, din Ungaria. Show-ul aviatic de la Ghimbav se va încheia diseară, la ora 17.00, iar preţul biletului de intrare este de 3 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite