Porţile Cetăţii, ascunse după bălării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porţile Cetăţii, ascunse după bălării
Porţile Cetăţii, ascunse după bălării

Mai puţin cunoscute turiştilor, dar şi localnicilor, Poarta a V-a şi Poarta a VI-a asigurau ieşirea spre vest din fortificaţie. Primăria Alba Iulia a iniţiat un proiect de readucere la forma iniţială a întregii zone de vest a Cetăţii.

 Cetatea din Alba Iulia nu se rezumă doar la cele patru porţi recent restaurate, care reprezintă obiective preferate de turişti. Ansamblul monumental mai are două porţi, prin care se asigura accesul în interior dinspre vest. Poarta a V-a şi a VI-a au rămas ascunse privirii albaiulienilor timp de aproape 40 de ani. Ambele au fost închise circulaţiei în anii ’60.

Blocată cu un zid de cărămidă

„Ambele porţi sunt construcţii din piatră şi din cărămidă în formă simplă, fără program decorativ şi au fost construite în perioada de ridicare a Cetăţii, între anii 1715-1738. Asigură ieşirea spre vest din fortificaţia de tip Vauban pe traseul ce trecea peste taluzul de pământ din faţa şanţului fortului principal. Acum, nu mai deţin nicio funcţie de acces, fiind însă necesară redeschiderea circulaţiei prin aceste porţi“, a spus istoricul Constantin Inel, director adjunct la Muzeului Naţional al Unirii.
Poarta a V-a a fost blocată cu un zid de cărămidă şi se găseşte în curtea Grădiniţei nr. 8 din Alba Iulia. Poarta a VI-a se află în imediata apropiere a clădirii Arhivelor Naţionale şi a fostului teatru de vară.
Între cele două porţi există un culoar de aproximativ 100 de metri, care, pentru a redeveni circulabil, trebuie curăţat. „Spre deosebire de primele patru, care sunt spectaculoase prin decoraţiunile care le au, porţile a V-a şi a VI-a se integrează în sobrietatea şi masivitatea fortificaţiei austriece“, a completat istoricul Constantin Inel.

Proiect de restaurare

Primăria Alba Iulia a iniţiat demersurile de punere în valoare şi a acestor două porţi. Este vorba despre un proiect mai mare, care vizează restaurarea şi readucerea la starea iniţială a întregii zone de vest a Cetăţii.
Acest lucru presupune săparea pământului din şanţul aflat în faţa Catedralei Ortodoxe, care a fost umplut acum aproape 90 de ani când a fost construită biserica. Aproximativ un sfert din actualul parc al Unirii va dispărea. Prin scoaterea la lumină a întregii zone de vest a Cetăţii, vor deveni utilizabile şi spaţiile din ziduri care sunt acum acoperite cu pământ.
Accesul pietonal în Cetate se va face pe traseul porţilor pe un pod suspendat, care va asigura legătura cu poarta a IV-a. Valoarea investiţiei este estimată la aproape 20 de milioane de euro şi ar urma să fie finanţată, în cea mai mare parte, din fonduri europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite