Porcul a căzut la datorie conform tradiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, porcul de Ignat, cozonacii, ţuica, vânzarea, hrănirea, transportul şi sacrificarea animalelor şi toate celelalte "ingrediente" care ţin de economia sărbătorilor de iarnă la

Anul acesta, porcul de Ignat, cozonacii, ţuica, vânzarea, hrănirea, transportul şi sacrificarea animalelor şi toate celelalte "ingrediente" care ţin de economia sărbătorilor de iarnă la români ar fi trebuit subordonate normelor. Nu a fost să fie aşa. România de la ţară nu se predă!

Va închide ochii Uniunea Europeană de Ignatul românesc? Se pare că da... Mai tolerantă, UE va accepta, probabil, pe un termen limitat, această continuitate a tradiţiei la români, în baza unui principiu simplu: comunitatea europeană respectă tradiţia câtă vreme tradiţia nu afectează construcţia europeană.

Cel puţin aşa considera prestigioasa publicaţie britanică "The Economist", pe la mijlocul lui noiembrie a.c. Ziariştii britanici anticipau faptul că regulile europene nu vor avea aplicabilitate rapidă pentru Euro-Crăciunul 2007 românesc şi descriau cu scepticism temerile oficialilor de la Bucureşti care, se afirma în paginile publicaţiei, avertizau că "o sancţiune pe perioada Crăciunului ar reprezenta cel mai rapid mod de a afecta atitudinea mai degrabă entuziastă a românilor în privinţa UE".

Cu alte cuvinte, fără porcul său tradiţional, hăcuit în paie la Ignat, românul va deveni, iremediabil, un eurosceptic.

Trei euro, sacrificiu de europorc

Cum era lesne de prevăzut, anul acesta, autorităţile sunt nepregătite pentru aplicarea regulilor europene în sacrificarea celor 200.000 de porci din industrie şi 3,5 milioane din gospodăriile populaţiei, estimare făcută de Patronatul Român al Cărnii de Porc.

De exemplu, la Vaslui şi Constanţa, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au decis, deja, ca, anul acesta, porcii să fie sacrificaţi de Crăciun tot prin metoda tradiţională ("în lipsa timpului necesar achiziţionării asomatoarelor").

La Sălaj există doar trei astfel de asomatoare, iar la Timiş, Buzău sau Bistriţa, veterinarii nu au permise de portarmă pentru aceste pistoale. În acest context, România ar fi trebuit să ceară Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea porcilor în mod tradiţional, fără asomare.

Pe de altă parte, la Sibiu, într-un sat cu rezonanţe... nemţeşti, Nocrich, s-a produs primul sacrificiu de porc conform normelor europene.
Dacă nu ar fi raportate la valori asumate de întreaga lume civilizată (protejarea animalelor, protejarea clientului, eliminarea suferinţei etc), unele reguli ale Comisiei Europene, cu aplicabilitate până în perioada sărbătorilor de iarnă, ar putea să stârnească ilaritate printre români. Indiferent că este vorba de raţe, capre sau porci, crescătorul de animale român este obligat acum să le asigure adăpost curat, cu lumină, hrană şi apă suficiente, precum şi posibilitatea de mişcare, respectiv de îngrijire.

El riscă, în caz contrar, amenzi de până la 2.000 de lei. Ghidul privind protecţia animalelor în timpul uciderii, adoptat şi de ASVSA, este expus pe nu mai puţin de 30 de pagini. Purceii, de exemplu, pot fi ucişi şi cu injecţie letală, găinile pot fi suprimate doar de "personal calificat" prin dislocarea gâtului, iar la controlul bolilor, bovinele, ovinele şi porcinele nu pot fi decapitate în stare de inconştienţă.

Personajul central al Ignatului, porcul adult, va trebui să arate ca proaspăt ieşit din cadă, dezinfectat şi ameţit (pentru suma de 3 euro, plătită la specialist) în prealabil cu un asomator, pentru "Marea Trecere" care i se pregăteşte.

În linişte şi fără şorici

Lista "normelor europene" nu se opreşte aici. Cel care va efectua tăietura de cuţit la beregata porcului trebuie echipat precum chirurgul care intră într-o sală de operaţie, după cum indică Directiva CE/93/119/ a Comisiei Europene. Oamenii care asistă la sacrificiul animalului trebuie să întrunească aceleaşi condiţii igienice de vestimentaţie, iar spaţiul care va adăposti "ceremonia" va avea podeaua placată cu gresie şi pereţi curaţi, vopsiţi lavabil. Aceeaşi curăţenie se cere şi pentru exploataţiile individuale, aşa încât, pe viitor, tradiţionalele noroaie şi paie în mijlocul cărora se zbăteau godacii vor deveni amintiri.


Tot normele europene impun un nivel al zgomotului în spaţiul de sacrificiu de maximum 85 de decibeli. Odată pregătit, animalul va fi ucis fără dureri, ceea ce presupune ameţirea sa prealabilă. Cei care nu respectă această cerinţă riscă amenzi de 600 de lei. Oficiali ai Ministerului Sănătăţii Publice ne-au precizat că, dintre delicatesele care se consumă imediat după sacrificarea porcului, şoriciul proaspăt jupuit şi splina sângerândă ar putea dispărea, recomandările Uniunii Europene fiind ferme în acest sens, din cauza potenţialului pericol de îmbolnăvire. Aceleaşi recomandări interzic, tot pe motiv de sănătate, folosirea ouălor de raţă şi a osânjoarei (grăsimea mai fină, existentă pe abdomenul porcului) în formă crudă, astfel cozonacii gospodinelor ar putea fi mai fazi.


Cât despre alcool, potrivit noului Cod Fiscal, armonizat cu legislaţia europeană, cazanele de produs ţuică trebuie contorizate, iar producătorii trebuie să obţină dreptul de producţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite