Porcii bolnavi de pestă, în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Smithfield nu a primit niciun leu despăgubire pentru porcii bolnavi de pestă şi contestă refuzul autorităţilor de a da bani companiei. Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Timiş a respins cererea de despăgubire a companiei americane. Smithfield a atacat decizia DSV în instanţă, pentru a-şi recupera banii.

După izbucnirea focarelor de pestă porcină de la începutul lunii august a anului trecut, Smithfield a fost nevoită să elimine boala, adică să ucidă peste 50 de mii de porci şi să-i incinereze. Pe lângă asta, Comandamentul Antiepizootic a obligat Smithfield să dezinfecteze cele trei ferme afectate de boală.

Pentru toate aceste măsuri, procesatorul american cere despăgubiri de peste şapte milioane de euro. Cererea de despăgubire a fost depusă la DSV în noiembrie 2007, iar în ea se motivează faptul că pesta a izbucnit din cauza lipsei vaccinului, primit de la Uniunea Europeană. „Nu am avut nicio altă posibilitate legală de a-l achiziţiona în mod independent”, a spus purtătorul de cuvânt alSmithfield, Mihai Sepetean.

DSV a spus pas

Direcţia Sanitar-Veterinară a respins la începutul acestui an solicitarea Smithfield. „Nu pot să primească despăgubiri pentru că au fost amendaţi pentru mai multe nereguli şi nu au raportat boala în timp util”, declara la începutul acestui an şeful DSV Timiş, Ioan Petru Jeleriu. Acum Jeleriu evită subiectul. „Nu vorbesc la telefon.

Azi (n.r. ieri) nu sunt la sediu.Vorbim mâine (n.r. azi)”, a spus şeful DSV Timiş. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş a spus că problema despăgubirilor trebuie rezolvată la nivel local, dar nu crede că solicitările societăţii americane sunt justificate. „Ei pot să ceară ce vor. Şi eu pot să motivez că aveau ferme neautorizate”, a spus Roatiş.

Au atacat refuzul

Smithfield nu renunţă la posibilitatea de a recupera banii cheltuiţi pentru eradicarea pestei porcine. „Suntem îndreptăţiţi să folosim toate căile legale pentru a obţine banii, cu atât mai mult cu cât ecarisarea, curăţarea şi dezinfectarea focarelor au fost făcute de noi, deşi ar fi trebuit efectuate de autorităţile române”, a mai spus Mihai Sepetean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite