Cum devii Popescu din domnul Purcel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum devii Popescu din domnul Purcel
Cum devii Popescu din domnul Purcel

Schimbarea numelui nu costă mai mult de 150 de lei şi se face fără mari bătăi de cap. Potrivit statisticilor, în 2008 numărul orădenilor care şi-au modificat numele sau prenumele a crescut cu 74% faţă de anul anterior.

Tot mai mulţi orădeni aleg să-şi schimbe numele sau prenumele. Dacă unii sunt nemulţumiţi de prenumele ales de părinţi, alţii vor ca numele să le fie scris cu ortografia limbii materne. Din aceste considerente, mai ales fiindcă Oradea e un oraş aproape de graniţă şi cu mulţi  locuitori de naţionalitate maghiară, numărul solicitărilor adresate Serviciului de Stare Civilă din Oradea creşte de la an la an.

Potrivit informaţiilor oferite de Cristian Popescu, şeful Serviciului de Stare Civilă din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, în 2008 şi-au schimbat numele 87 persoane. „În 2007 şi-au schimbat numele pe cale administrativă 55 de persoane, iar în 2006 alte 50”, spune Cristian Popescu.

Adio Mona Lisa

Copiii nemulţumiţi de numele lor, care vor să şi-l modifice, au nevoie de aprobarea ambilor părinţi, atâta vreme cât sunt minori. Daniela Stein a aşteptat 25 de ani ca să se numească aşa, fiindcă mama ei şi-a dorit cu orice preţ ca ea să poarte numele de Mona Lisa.

„Mi-am schimbat numele din Mona Lisa în Daniela. Mă săturasem să văd cum lumea se abţinea greu să nu râdă atunci când mă prezentam”, povesteşte Daniela, a cărei mamă era o înfocată admiratoare a picturilor lui Leonardo Da Vinci.

Un orădean pe care îl chema Purcel, şi-a schimbat numele atunci când s-a căsătorit, mai ales fiindcă soţia sa nu vroia să fie strigată doamna Purcel. „Dacă persoana în cauză simte nevoia să poarte, oficial, un alt nume, este bine să îl modifice”, opinează Ana Martin, astrolog şi cercetător ştiinţific, specialist în simbolistica numelor.

Aceasta atrage atenţia părinţilor să nu-şi boteze copiii cu nume ale unor personalităţi marcante de genul Decebal sau Napoleon, fiindcă aceştia vor fi ridiculizaţi prin faptul că nu se vor putea ridica niciodată la înălţimea acestor prenume. Pe de altă parte, Ana Martin consideră că au influenţe benefice prenumele Ludovic, Alexandru sau Angela.

Paşi de urmat

Potrivit legii, sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui atunci când acesta este format din expresii indecente sau ridicole ori a fost transformat prin traducere sau în alt mod. Se acceptă şi când prenumele purtat este specific sexului opus sau când persoanei i s-a încuviinţat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească. Procedura de urmat este mult mai simplă de la intrarea în vigoare a Ordonanţei 41 din 2003.

„Înainte de apariţia acesteia schimbarea numelui se făcea numai cu aprobarea Ministerului de Interne. Acum solicitantul nu trebuie să umble mai mult de două zile pentru documente. Toate cheltuielile, pentru cazier, cazier fiscal şi declaraţii notariale, costă cel mult 150 de lei”, explică Popescu. Primul pas este prezentarea la Serviciul de Stare Civilă. Apoi trebuie publicată cererea în Monitorul Oficial. Actele necesare diferă în funcţie de motivaţia solicitantului de a-şi schimba numele. Printre documentele standard se numără copiile legalizate ale certificatelor de stare civilă, cazierul judiciar şi cel fiscal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite