Ziua Pompierilor a fost sărbătorită la Târgu-Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Pompierilor a fost sărbătorită la Târgu-Jiu
Ziua Pompierilor a fost sărbătorită la Târgu-Jiu

Marcarea împlinirii celor 161 de ani de la „Bătălia din Dealul Spirii“ a început astăzi la Târgu-Jiu cu un scurt ceremonial religios şi depuneri de coroane la monumentul eroului post-mortem

Marcarea împlinirii celor 161 de ani de la „Bătălia din Dealul Spirii“ a început astăzi la Târgu-Jiu cu un scurt ceremonial religios şi depuneri de coroane la monumentul eroului post-mortem Dumitru Petrescu, al carui nume il poartă unitatea de pompieri din Târgu-Jiu.

La eveniment au participat aproximativ 100 de cadre militare de pompieri în frunte cu reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă (ISU) Gorj în prezenţa oficialităţilor judeţului. Tot astăzi pompierii gorjeni au adus un omagiu pentru cei care şi-au pierdut viaţa în misiuni de-a lungul timpului. În continuare a fost prezentată semnificaţia Zilei Pompierilor, moment ce a fost urmat de prezentarea mesajelor de felicitare şi defilarea subunităţilor şi a fanfarei.La eveniment au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene în prezenţa cărora au fost înmânate diplome şi cupe pentru cei merituoşi. „Poliţiştii, jandarmii şi pompierii care s-au remarcat în competiţii sportive au fost recompensaţi cu diplome şi cupe. Misiunea de pompier este o misiune nobilă de protejare a bunurilor şi a vieţilor omeneşti“, a declarat astăzi Liviu Dumitraşcu, inspector sef al Inspectoratului pentru Situaţi de Urgenţă (ISU)  Gorj.

În Piaţa Prefecturii au fost expuse atât maşinile de intervenţie de ultimă generaţie cât şi cele vechi de mai bine de 60 de ani. Târgujienii au fost curioşi să vadă tehnicile folosite de pompieri pentru stingerea incendiilor în perioada anilor 1950.  „Astăzi am venit special din Târgu-Cărbuneşti pentru a asista la eveniment. Eu am lucrat ca şef la Serviciul de Pompieri Civili din localitate şi am ieşit la pensie anul trecut. Mă bucur că oamenii sunt interesaţi să vadă cu ce stingeam noi incendiile pe vremuri. Îmi aduc aminte şi acum cum foloseam motopompele acum 60 de ani“, a spus Romulus Buşe.

Utilaje de intervenţie vechi de 50 de ani 

Şi reprezentantele sexului frumos au fost curioase să ştie mai multe despe vechile tehnici. „E prima dată când văd asemenea utilaje. Mă gândesc că sunt foarte vechi dacă roţile sunt făcute din lemn. E de apreciat că cineva s-a gândit să le restaureze“, a spus Lidia Tâlvescu din Drăguţeşti. Comandantul Gărzii de Intervenţie din Hurezani, Octavian Baloşin  a fost cel care s-a ocupat de restaurarea motopompelor folosite pentru stingerea incendiilor: „Una dintre cele două motopompe manuale din lemn a fost  fabricată în Aiud în 1957. Cea de-a doua datează din 1952. Le-am adus din Dănciuleşti şi Licurici şi împreună cu colegii mei le-am refăcut.  Acestea erau trase de cai“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite