Pomanagiul ţării este o eroare de calcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Covaciu a lucrat ca inginer la CFR, din căruciorul cu rotile, până când a născut
Corina Covaciu a lucrat ca inginer la CFR, din căruciorul cu rotile, până când a născut

Gălăţeanca despre care reprezentanţii Ministerului Muncii au spus că încasează ajutoare de 5.148 de lei „câştigă“ doar 2.325 de lei din indemnizaţia de mamă şi din cele două picioare tăiate de tren. Corina Covaciu a fost, câteva zile, anonimul în spatele căruia autorităţile i-au înghesuit pe toţi profitorii sistemului de asistenţă socială.

Citiţi şi : VIDEO Incredibil: O pun să cânte imnul, deşi e surdo-mută!

Afectată de un handicap sever şi mamă a unui copil de şapte luni, Corina Covaciu din Galaţi a primit de la stat, într-o singură lună, ajutoare financiare care însumează 5.148 de lei. Suma record a rezultat din plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului adunată pe mai multe luni, plus a pensiei de handicap.

Fără să-i spună numele, Viorel Alexandru, preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), a folosit joi exemplul familiei Covaciu ca argument pentru reformarea sistemului: era una dintre familiile care cumulau mai multe prestaţii. Cei 5.148 de lei sunt însă dovada că statisticile şi calculele nu spun nimic despre destinele aflate în spatele lor.

Corina Viorica Covaciu a avut o viaţă normală până în urmă cu opt ani, când, într-un accident de muncă, roţile unui tren i-au retezat picioarele. Avea 27 de ani şi lucra ca ingineră la CFR. De atunci este imobilizată într-un cărucior cu rotile. Corina a rămas o luptătoare şi a continuat să muncească până în momentul în care a rămas însărcinată.

„Sunt o persoană puternică. Am continuat să lupt şi să muncesc la fel ca un om normal. Viaţa mea nu s-a oprit la acel accident cumplit. M-am căsătorit cu o persoană care are acelaşi handicap ca şi mine. Ne-am dorit foarte mult un copil şi Dumneze ne-a ajutat", ne-a povestit campioana.

Cum a ajuns să încaseze 5.148 de lei...

Corina Covaciu ne-a spus că primeşte o indemnizaţie de creştere a copilului în valoare de 1.832 de lei. A intrat în plată pe 22 octombrie, dar a încasat indemnizaţia abia în ianuarie, primind şi diferenţele aferente lunilor noiembrie, decembrie şi a unei săptămâni din octombrie.

În plus, femeia beneficiază şi de indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav, în valoare de 202 lei. Practic, s-a întâmplat ca toate sumele să fie cumulate în luna ianuarie, când conducerea ANPS a făcut un top naţional şi aşa a apărut Corina Covaciu pe primul loc.

„Consider că am primit această sumă legal şi corect. Chiar dacă sunt în cărucior cu rotile, am continuat să muncesc până am intrat în concediu de creştere a copilului. Am un copil de şapte luni", ne-a declarat Corina Covaciu.

...şi de ce primeşte doar 2.325 de lei

Declaraţiile gălăţencei au fost confirmate şi de directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Niculina Olimpia Ralea: „Este o persoană care primeşte indemnizaţie pentru creşterea copilului în valoare de 1.832 de lei. Luna ianuarie însă a fost prima dată când a încasat indemnizaţia şi s-au adăugat şi diferenţele (din data de 22 octombrie) în cuantum de 2.473 de lei.

Apoi a fost alocaţia copilului, încasată şi cu diferenţa aferentă. Vorbim de o sumă de 400 de lei, plus trusoul bebeluşului, în cuantum de 150 de lei, plus indemnizaţia pe care o încasează ca persoană cu handicap grav, adică 202 lei, plus bugetul complementar de 91 de lei. Toate acestea au dus la un total de 5.148 de lei. Trebuie precizat însă că, de acum încolo, femeia va primi lunar 2.325 de lei", ne-a explicat Niculina Olimpia Ralea.

Campioană naţională la haltere

În timpul liber, Corina face powerlifting, un sport pentru persoanele aflate în situaţia ei. S-a legitimat la Asociaţia Club Sporting Galaţi, unde şi-a pus în valoare pasiunea pentru haltere, de fapt pentru depăşirea limitelor fizice şi psihice.

Ajutată de campionul naţional la culturism Aurel Berbec, în scurt timp, Corina şi-a îndeplinit marele său vis, acela de a deveni campioană naţională şi de a participa la Jocurile paralimpice de la Beijing. A reuşit să ridice 100 kg, o performanţă care chiar şi pentru un bărbat este greu de atins.

Vara, asistaţii sunt mai puţini

În luna ianuarie, 9,5 milioane de români au primit prestaţii sociale totalizând peste 200 de milioane de euro. Vara, numărul beneficiarilor coboară la 6,5 milioane de asistaţi, fiindcă nu se plătesc ajutoarele de căldură. Cele mai multe dintre aceste ajutoare „se învârt în jurul copilului", spune preşedintele ANPS, ajungându-se ca o familie să cumuleze şi opt indemnizaţii şi alocaţii.

În ianuarie, şapte familii din România încasau câte opt prestaţii, 34 de familii - câte şapte, 320 primeau câte şase prestaţii şi 2.057 - câte cinci. (A colaborat Mariana Bechir)

Topul judeţelor la ajutoare sociale

În topul judeţelor cu cei mai mulţi asistaţi conduce Bucureştiul, cu 411.482 de beneficiari de ajutoare. Este urmat de judeţul Dolj - 399.743 de persoane, Iaşi - 382.822 de familii şi Botoşani - 338.803 de familii care primesc ajutoare.

Sumele cele mai mari se plătesc pentru indemnizaţia de creştere a copilului (85% din media veniturilor obţinute în ultimele 12 luni de muncă). Din numărul total de părinţi care au întrerupt munca pentru a-şi creşte copilul, 2.365 de persoane primesc suma maximă, de 4.000 de lei, pe lună, iar 123.434 de persoane primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei.

În afara celor date prin Ministerul Muncii, nevoiaşii mai primesc şi de la primării câteva tipuri de ajutoare, în primul rând venitul minim garantat. Pentru mulţi, acesta (care este de 390 de lei pentru o familie de patru persoane), reprezintă singura sursă de venituri, mai ales în mediul rural. M.B.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite