Poluarea din aer, la fel de nocivă ca fumatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi substanţe nocive prezente în atmosferă, mai periculoase decât fumul de ţigară, îmbolnăvesc oamenii Radicalii liberi identificaţi de specialiştii din Louisiana sunt mai periculoşi

Noi substanţe nocive prezente în atmosferă, mai periculoase decât fumul de ţigară, îmbolnăvesc oamenii

Radicalii liberi identificaţi de specialiştii din Louisiana sunt mai periculoşi decât cei prezenţi în fumul de ţigară ori rezultaţi în urma arderii biocarburanţilor.

Aerul pe care-l inspirăm conţine mult mai multe substanţe chimice nocive decât fumul de ţigară, susţin cercetătorii de la Universitatea din Louisiana.

Un anumit tip de radicali liberi, duşmani de temut ai sănătăţii, care nu se regăsesc în fumul de ţigară, bate însă recordul, în atmosferă, mai ales în zonele urbane puternic industrializate.

Biologii din Louisiana susţin că o persoană poate inhala, fără să fumeze, cu peste trei sute de ori mai mulţi radicali liberi decât în cazul în care şi-ar aprinde o ţigară.

Considerat multă vreme de către medici principalul vinovat în declanşarea cancerului pulmonar, fumul de ţigară, care conţine totuşi peste 4.000 de compuşi chimici periculoşi, printre care şi radicali liberi, este, surprinzător, clasat acum pe locul al doilea.

Există mulţi nefumători care se luptă cu cancerul de plămâni, deşi nu s-au atins vreodată de pachetul de ţigări ori nu au frecventat medii al căror aer fusese "contaminat cu nicotină", iar acest lucru ridică încă semne de întrebare în rândul oncologilor.

Mai periculoşi decât metalele grele!

Radicalii liberi identificaţi de curând de specialiştii din Louisiana sunt mult mai periculoşi decât cei prezenţi în fumul de ţigară ori rezultaţi în urma arderii biocarburanţilor, deoarece aceştia din urmă dispar odată cu sursa din care provin.

Noua clasă de poluanţi este diferită de radicalii liberi cunoscuţi până acum, prin faptul că ei pot rămâne timp îndelungat în atmosferă şi pot pluti pe distanţe foarte mari.

Mai periculoşi chiar decât particulele de metale grele, dintre care amintim cuprul sau fierul, noii radicali liberi, odată ajunşi în plămâni, lasă urme comparabile cu cele ale fumului de ţigară inhalat de un fumător înrăit.
Acţiunea radicalilor liberi "tradiţionali" poate fi contracarată printr-un consum mărit de vitamine ce provin din alimente naturale, fructe şi legume, susţin specialiştii, însă "noua generaţie" se pare că, deocamdată, nu are antidot.

Radicalii liberi

În fiecare celulă a corpului uman se formează zilnic peste 10.000 de radicali liberi, dintre care cei mai periculoşi sunt aşa-zişii radicali de oxigen.

Atacul radicalilor liberi asupra grăsimilor din organism reprezintă primul pas spre ateroscleroză, iar detergenţii sau gazele de eşapament accelerează distrugerea ţesuturilor.

Radicalii liberi pot acţiona şi ca elemente distructive, dar fără ei, de exemplu, sistemul imunitar s-ar afla în impas, deoarece sunt folosiţi ca o forţă distrugătoare în faţa infecţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite