Polonia condamnă crimele din perioada sovietică - rezoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia condamnă crimele din perioada sovietică - rezoluţie
Polonia condamnă crimele din perioada sovietică - rezoluţie

La 70 de ani de la invadarea de către Armata Roşie a teritoriilor din estul Poloniei, parlamentul polonez a adoptat miercuri o rezoluţie prin care le care tuturor cetăţenilor ruşi să condamne crimele staliniste, printre care şi masacrul de la Katîn, transmite RIA Novosti.

Citiţi şi:


Camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia
condamnă orice tentativă de falsificare a istoriei şi le cere tuturor cetăţenilor de bună credinţă din Federaţia Rusă să dea dovadă de solidaritate pentru a dezvălui şi condamna crimele din epoca stalinistă, spune textul, adoptat în unanimitate de deputaţii polonezi.

  • Justiţia rusă continuă să respingă redeschiderea anchetei privind masacrarea, la Katîn, în 1940, a mii de ofiţeri polonezi de către poliţia secretă sovietică, din ordinul lui Iosif Visarinovici Stalin.
  • În acelaşi timp, camera inferioară a Parlamentului polonez a reamintit în rezoluţia adoptată că regimul stalinist a lipsit de suveranitate Lituania, Letonia şi Estonia.

Arhipelagul Gulag a făcut milioane de victime, printre care numeroşi cetăţeni ai URSS. Organizarea şi durata sistemului, inclusiv masacarul de la Katîn, au caracteristicile unui genocid, menţionează rezoluţia.

Reconcilierea ruso-poloneză necesită respectarea adevărului istoric, au subliniat deputaţii polonezi.

  • Circa 22.000 de ofiţeri polonezi, ucişi în pădurea de la Katîn, din Rusia, precum şi la Harkiv, în Ucraina, şi Mednoie, în Rusia, au fost luaţi prizonieri de armata sovietică ce a invadat la 17 septembrie 1939 regiunile din estul Poloniei, în baza Pactului germano-sovietic Ribbentrop-Molotov.
  • Timp de mai multe decenii, URSS a acuzat armata germană că a comis aceste asasinate. Cu toate acestea, în aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea Rusiei.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite