Polonia şi-ar putea crea propriul scut antirachetă (Polskie Radio)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia şi Cehia nu sunt mulţumite de decizia SUA
Polonia şi Cehia nu sunt mulţumite de decizia SUA

Principala companie poloneză de armament, Bumar, ar putea crea un scut antirachetă în patru ani, fără sprijinul Statelor Unite ale Americii, care au renunţat, săptămâna trecută, la planul de implementare a lansatoarelor de rachetă în Europa de Est, a declarat  Edward Nowak, directorul întreprinderii, notează Polskie Radio.

Nowak a subliniat că fabrica pe care o conduce, care este de stat, dispune deja de o treime din elementele de care are nevoie pentru a crea un sistem capabil să detecteze şi să împiedice atacurile balistice venite din partea unor ţări duşmane, potrivit declaraţiilor acordate radioului public polonez.

Citiţi şi


Încă nu avem cele mai importante două elemente: rachete cu rază medie şi mică de acţiune, de tipul Mica şi Aster, şi lansatoare noi, deoarece modul de luptă actual solicită mobilitate, a recunoscut Nowak.

Ministrul polonez al apărării, Bogdan Klich, cunoaşte deja detaliile acestui proiect, al cărui cost ar depăşi 5000 de milioane de dolari, potrivit presei locale.

Propunerea lui Bumar vine după ce administraţia lui Barack Obama a anunţat, vineri, renunţarea la proiectul de instalare a scutului antirachetă în Europa de est, un proiect impulsionat de fostul ocupant al Casei Albe, George W. Bush, care îl considera imperios necesar pentru a evita agresiunile balistice din partea Iranului.

Obama a renunţat la plan în ciuda faptului că în 2008 Varşovia a semnat cu Washingtonul acordul de amplasare, în Polonia, a unor lansatoare de rachete, la care s-ar fi adăugat un radar în Republica Cehă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite