Polonezii celebrează la Bucureşti anul 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonezii celebrează  la Bucureşti anul 1989
Polonezii celebrează la Bucureşti anul 1989

„Noi am început, voi aţi încheiat” e sloganul campaniei organizate de Institutul Polonez din România. În centrul Capitalei au apărut din nou afişe cu Lenin şi cu Stalin. Nu s-a întors comunismul. Se derulează  o campanie care marchează împlinirea a 20 de ani de la căderea comunismului.

Mai citeşte şi:


„Am ales Bucureştiul în mod simbolic. Campania este menită să marcheze 20 de ani de la evenimentele petrecute în Europa Centrală în anul 1989, să reamintească publicului român importanţa lor şi să accentueze comunitatea de interese dintre Polonia şi România în acest context.

Titlul campaniei a fost ales pe considerente cronologice – în Polonia au avut loc primele manifestări de revendicare a dreptului la libertate, valul lor încheindu-se în decembrie 1989, în România”, spune Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez de la Bucureşti, care organizează evenimentul.

Jaroslaw Godun îşi aminteşte că în zilele Revoluţiei Române, în Polonia au fost strânse fonduri pentru ţara nostră, iar pe gardul Ambasadei de la Varşovia a Republicii Socialiste România a fost pus un afiş uriaş pe care scria „România liberă!” De altfel, solidaritatea este un alt mesaj important pe care această campanie poloneză la Bucureşti vrea să-l transmită.

„Institutul Polonez îşi doreşte ca prin această campanie să atragă atenţia asupra un aspect fundamental: schimbările dramatice din 1989 nu puteau avea loc fără să fi existat o zonă comună de aşteptare a acestor schimbări şi fără un sentiment implicit de solidaritate, cuvânt care în Polonia are deja putere de instituţie. Poate că Polonia avea deja în iunie 1989 primele alegeri libere, dar dacă Ungaria, Cehoslovacia, Germania de Est sau România nu s-ar fi solidarizat cu această dorinţă de schimbare, lucrurile ar fi fost mult diferite”, afirmă directorul Institutului Polonez.

image


Bucureştiul este singura capitală în care se desfăşoară o campanie de o asemenea amploare. Organizatorii speră ca într-o lume grăbită, în care nu mai este timp de meditaţie asupra evenimentelor care au schimbat vieţile a milioane de oameni, trecătorii din Bucureşti să fie atraşi de mesajul profund, dar în acelaşi timp şi jovial propus de campania „Noi am început, voi aţi încheiat.” Nu întâmplător, discursul „publicitar“ al campaniei se desfăşoară mai ales în centrul Bucureştiului, deoarece aici s-au petrecut evenimentele în decembrie 1989.

Anul 1989

Valul revoluţiilor a început în Polonia, apoi a continuat în Ungaria, Republica Democrată Germană (DDR), Cehoslovacia, Bulgaria şi România.

La începutul anului, Mişcarea „Solidaritatea” condusă de Lech Walesa obţine prima victorie. În iunie 1989 se organizează alegeri libere care duc la instaurarea primului guvern necomunist din ţările socialiste.

În octombrie, Parlamentul Ungariei adoptă legislaţia privind organizarea de alegeri libere.

În primele zile ale lunii noiembrie, se prăbuşeşte Zidul Berlinului.

La sfârşitul lunii noiembrie izbucneşte la Praga „Revoluţia de catifea”.

Partidul Comunist Bulgar îţi schimbă conducerea tot în noiembrie 1989.

În decembrie, izbucneşte Revoluţia Română care va duce la prăbuşirea regimului Ceauşescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite