Poliţistul anti-Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un agent al Poliţiei de Frontieră din Galaţi şi-a convocat colegii la o partidă de pescuit pe Prut, pentru a le face loc traficanţilor moldoveni de ţigări.

Agentul de poliţie Petrică Negoiţă, zis „Pepe", de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Folteşti - judeţul Galaţi, a ajuns coordonatorul unei reţele de contrabandişti prin intermediul unui vecin. Daniel Ilie, al cărui frate era tot poliţist de frontieră, l-a atras pe Negoiţă în lumea traficanţilor de ţigarete de peste râul Prut, în iunie 2011.

„Pepe" a intrat în afacere rapid, atras de profitul uriaş care urma să fie scos într-un timp scurt. Ghinionul său a fost că a intrat în contact cu o grupare de cărăuşi moldoveni care era deja monitorizată de serviciile secrete româneşti (SRI şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă) şi de procurorii DIICOT.

Gruparea, organizată pe o structură de tip mafiot, era condusă de basarabeanul Anatolie Burgai, zis „Tolea" şi de locotenenţii acestuia Daniel Ilie şi Dan Bute. „Tolea" avea chiar şi un depozit în municipiul Galaţi şi plănuia să pună bazele unei reţele puternice de distribuire a ţigaretelor „Plugarul", „Doina", „Beratt", „MT" şi „Winston".

Profiturile obţinute din contrabandă erau uriaşe, nu numai datorită diferenţelor dintre preţurile din Republica Moldova şi Ucraina faţă de cele din România, dar şi pentru că erau eludate taxele vamale şi accizele. De asemenea, prin comercializarea lor ulterioară „la negru" se obţineau profituri importante având în vedere că nu se plătea impozitul pe profit şi TVA -ul.

Şmecheriile din frontieră, aflate de la poliţist

În prima fază, „Tolea" a finanţat achiziţionarea unor cantităţi mari de ţigarete pe care le-a depozitat în Republica Moldova. Planul era ca acestea să fie trecute în România cu ambarcaţiunile, prin locurile stabilite de poliţistul „Pepe".

„Vom trece ţigaretele pe la 500 metri amonte de stâlpul de frontieră (SF) 1290", a stabilit „Pepe" într‑o discuţie în care contrabandiştii plănuiau modul în care o să facă transporturile.

Poliţistul a ales acest loc şi pentru că pe un drum secundar se poate ajunge cu uşurinţă la DN26. Traseul era chiar pe digul de protecţie al frontierei, iar zona este împădurită astfel că traficanţii se puteau strecura nevăzuţi.

Poliţistul „Pepe" i-a comunicat lui „Tolea" şi date despre programul de patrulare, şi schimb al echipajelor poliţiei de frontieră, precum şi informaţii cu privire la modul de supraveghere a frontierei de stat cu echipamentul ce funcţionează pe principiul termoviziunii.

„Pepe" le-a spus traficanţilor şi care sunt momentele zilei când aceste echipamente erau „orbite" de lumina soarelui care bătea direct în obiectivele optice.

 Negoiţă i-a mai învăţat pe traficanţi să folosească telefoane dedicate doar pentru aceste operaţiuni, şi să schimbe alternativ reţelele din Moldova şi România pentru a îngreuna interceptarea convorbirilor.

Prima operaţiune

Intervalul orar ales de poliţist pentru trecerea Prutului a fost stabilit la 7.30-8.10, atunci când avea loc schimbul de tură.

În iunie 2011 a avut loc primul transport. Doi dintre membrii bandei, Daniel Ilie şi Dan Bute au mers cu o autoutilitară la locul indicat de Petrică Negoiţă. S-au aşezat pe malul Prutului şi au scos lansetele prefăcându-se că sunt la pescuit.

În paralel, poliţistul „Pepe" îşi desfăşura activitatea de patrulare a zonei de frontieră având grijă ca traficanţii să nu fie deranjaţi. În jurul orei unu noaptea, doi moldoveni au venit cu o barcă plină de ţigări de peste Prut. Acestea au fost încărcate în autoutilitară, iar Daniel Ilie şi Dan Bute au aşteptat semnalul lui Petrică Negoiţă pentru a părăsi zona.

La ora 7.15, acesta le-a spus că pot pleca în intervalul 7.30 - 8.10. Cei doi au ieşit pe un drum secundar şi s-au îndreptat către Galaţi. Acolo, în parcarea unui supermarket, s‑au întâlnit cu Anatolie Burgai căruia i-au predat maşina cu ţigări. În schimb, Daniel Ilie a primit 5.000 de euro, din care 2.000 de euro au ajuns la poliţistul Petrică Negoiţă.

Daniel Ilie (dreapta) susprins în momentul în care-i dădea telefonul cu cartelă lui Dan Bute



Maşini „invizibile"

La data de 12 septembrie, „Tolea" i-a contactat pe membrii din palierul de conducere al grupului, adică Daniel Ilie şi Petrică Negoiţă, pentru a pune la cale un nou transport. Ei au decis cooptarea unei alte persoane care să se deplaseze cu o maşină în faţa celei care avea să transporte ţigările pentru a semnala eventualele pericole.

Astfel, Daniel Ilie l-a cotactat pe Iulian Oală care avea o maşină de teren înmatriculată în Bulgaria. Din punctul de vedere al traficanţilor, aveau acum un autovehicul perfect pentru scopul lor: era imposibil de verificat în baza de date şi putea, la nevoie, să şi tracteze maşina în care erau ţigările, pe porţiunea de drum secundar neasfaltat.

În paralel, Daniel Ilie a căutat şi o maşină potrivită pentru transportul ţigărilor, găsind un VW Transporter de culoare neagră, cu numere de înmatriculare provizorii. Vehiculul era aproape invizibil noaptea şi greu de verificat pentru că avea numere provizorii.

La pescuit cu colegii de tură

La 19 septembrie 2011, „Pepe" a organizat o „diversiune" pentru a asigura protecţia contrabandiştilor. Şi‑a chemat colegii din postul de frontieră, care erau de serviciu, la o partidă de pescuit în timpul programului de noapte. Locul ales se afla la cinci kilometri de zona în care urma să aibă loc transportul de ţigări.

La rândul lor, contrabandiştii erau deghizaţi în pescari pentru a nu trezi suspiciuni poliţiştilor de frontieră care au trecut chiar pe lângă ei în drumul către locul de pescuit ales de Petrică Negoiţă. La scurt timp, traficanţii, fiind convinşi că nu vor fi deranjaţi, au făcut, cu ajutorul unei bărci cu motor, două transporturi de ţigări din Moldova Procurorii DIICOT au surprins cu ajutorul aparatelor de termoviziune momentul în care ţigările au fost aduse de peste Prut şi au oprit întreaga operaţiune, reţinându-i pe toţi cei implicaţi.

Prejudiciu

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că în intervalul iunie - septembrie 2011, membrii grupului infracţional au reuşit introducerea în România, în mod ilegal, a 67.785 pachete de ţigări, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de 741.583 de lei.

Vama cere peste 500.000 de lei de la infractori

Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 506.862 lei. Suma reprezintă valoarea în vamă, taxa vamală, acciza şi TVA, ca urmare a introducerii în România, în mod ilegal a cantităţii totale de 43.215 pachete ţigări în noaptea de 19/20.09.2011.

Poliţistul Petrică Negoiţă, Daniel Ilie, Sergiu Dan Bute şi Iulian Oală au fost reţinuţi la 20 septembrie 2011. Cei patru au fost trimişi în judecată săptămâna trecută, în stare de arest preventiv, fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru mai multe infracţiuni vamale şi fiscale. Cetăţeanul moldovean Anatolie Burgai, zis „Tolea", nu a fost prins, iar DIICOT a cerut judecătorilor emiterea în lipsă a unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

67.785 pachete de ţigări au fost introduse ilegal în ţară prin filiera poliţistului.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite