Poliţiştii veghează războiul petardelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revelion: Reşiţenii consideră că acestea nu trebuie comercializate pretutindeni, pentru că sunt folosite cu inconştienţă

Cei care vor petarde şi artificii pentru a sărbători trecerea în 2009 le pot cumpăra din pieţele din Reşiţa.

Societăţile cărăşene care comercializează obiecte pirotehnice de distracţie respectă prevederile legale. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma controalelor întreprinse de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) şi ai Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din judeţul Caraş-Severin. De doi ani, reglementările legale care permit comercializarea acestor obiecte au fost modificate, iar sancţiunile  care îi vizează pe cei care nu respectă legea sunt drastice.

Riscă un an de închisoare
„Noua lege restricţionează comercializarea către persoanele fizice şi folosirea de către acestea a obiectelor pirotehnice din clasele II - IV  şi a unor produse pirotehnice din clasa I (petarde, pocnitori). Este interzis ca persoanele fizice să utilizeze obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV sau a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I. Cei care nu respectă prevederile legale pot să facă închisoare de la trei luni la un an“, a declarat Adriana Beţa, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin. Pentru a putea vinde obiecte pirotehnice de distracţie sunt necesare autorizaţii eliberate de Inspectoratul de Poliţie şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Verificările sunt efectuate de reprezentanţii ambelor instituţii. „Având în vedere că în această perioadă este permisă comercializarea obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice pentru firmele autorizate de inspectoratele de muncă şi inspectoratul de poliţie, în cursul lunii decembrie sunt întreprinse acţiuni comune de control al modului cum sunt respectate prevederile legale“, a spus Ciprian Băcescu, purtător de cuvânt al ITM Caraş-Severin.

Petardele speriau pietonii
Accesul pe străzile din oraş se făcea, în această perioadă a anului, cu o oarecare teama până acum doi ani. Trotuarele erau împânzite cu „marfă“, iar din zece în zece metri trecătorii încercau să facă slalom printe petarde şi bubuituri. „Este bine că nu se mai vând. Erau exageraţi copiii. Îmi era frică să merg pe stradă uneori“, a declarat Zina Micşa. Marian Dincă votează pentru respectarea legii. „Este foarte bine că s-a introdus această lege. Numai aşa românii se pot potoli. De bunăvoie nu vor face nimic. Sunt periculoase aceste petarde. Au fost destule cazuri în care cei care le-au folosit au ajuns la spital cu răni destul de grave“, a adăugat Marian Dincă. Pentru liniştea publică, poliţia va continua combaterea comerţului ilegal cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Verificările vor fi efectuate până în ultima zi a anului.

Aprobare
Reşiţenii cred că este bine că se pedepseşte comerţul cu petarde

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite