Poliţiştii şpăgari din Argeş au strâns averi uluitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de imobile, 22 de maşini şi aproape 600.000 de euro au fost puse sub sechestru asigurator de procurorii anticorupţie care au instrumentat dosarul „Mafiei permiselor auto obţinute fraudulos

Zeci de imobile, 22 de maşini şi aproape 600.000 de euro au fost puse sub sechestru asigurator de procurorii anticorupţie care au instrumentat dosarul „Mafiei permiselor auto obţinute fraudulos în Argeş”.

Imobilele sechestrate sunt în judeţul Argeş: 16 terenuri, 13 apartamente, nouă vile şi patru spaţii comerciale.

„Campionul” sechestrelor imobiliare este adjunctul şefului Serviciului Permise şi Înmatriculări Argeş, Vasile Voinea, cu patru apartamente în oraşul  Piteşti, trei terenuri şi două vile. Procurorii au descoperit că mai multe imobile ale familiei erau trecute în proprietatea fiicei comisarului şef, Andra Voinea, studentă şi fotomodel.

Vasile Voinea are însă probleme şi într-un alt dosar, după ce procurorii i-au găsit acasă, la percheziţie,  un pistol Walther tip P22, calibrul 22, şi mai multe cartuşe. Ofiţerul a  prezentat permisul de port-armă, dar nu a putut explica de ce are cartuşe de alt calibru, decât pistolul Walther. 

Conturi cu sute de mii de euro şi maşini de lux

Fostul şef al Permiselor Argeş conduce în topul sumelor de bani sechestraţi - 454.805 de euro, găsiţi acasă la percheziţie, şi a căror provenienţă nu a putut fi dovedită. Locul doi în topul banilor sechestraţi îl ocupă subcomisarul Daniel Zidaru, care are indisponibilizaţi 61.650 de euro.

Unul dintre intermediarii candidaţi-poliţisti, Constantin Dumitrescu, conduce în topul maşinilor de lux sechestrate: un BMW seria 5, Audi A4, Alfa Romeo şi Volkswagen. Preotului Laurenţiu Floroiu i-au fost sechestraţi 34.000 de lei, găsiţi la percheziţie, iar provenienţa acestor bani nu a  fost stabilită.

Spovedania preotului la DNA

Potrivit datelor din anchetă, procurorii au folosit pentru destructurarea cuibului poliţiştilor şpăgari, un investigator cu identitate reală, subcomisarul Eugen Cătălin Chirilă, care avea funcţia de şef al Poliţiei din comuna Bascov. Altor şase investigatori sub acoperire li s-au făcut acte, cu mandat judecătoresc, şi au fost trimişi să-şi procure fraudulos, permise auto din Piteşti.

În faţa dovezilor, înregistrări audio-video şi telefonice, majoritatea inculpaţilor au recunoscut şi au colaborat cu procurorii. Preotul Laurenţiu Floroiu a făcut destănuiri complete la DNA. Lui i s-au alăturat adminstratorii unor şcoli de şoferi - Constantin  Tinca şi Ion Ciripan şi câţiva intermediari pentru care procurorii au cerut reducerea pedepselor.

Poliţistii implicaţi în acest dosar au negat acuzaţiile şi nu au colaborat cu procurorii. Singurul ofiţer care a recunoscut faptele de care este acuzat a fost comisarul Mihai Crăciun, şeful Biroului Examinări. Crăciun a fost cercetat în libertate.

Candidaţii erau denumiţi „trandafiri”

Institutul pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI a expertizat 52 de telefoane folosite de inculpaţi. Pentru a se feri de eventualele interceptări, ofiţerii şi intermediarii foloseau mai multe telefoane şi schimbau des cartelele. Ionuţ Bălan, angajat la Serviciul Permise,  avea nu mai puţin de nouă telefoane mobile. Nici preotul Floroiu nu statea mai rău la capitolul tehnologie, el având cinci telefoane şi alte trei cartele.

Comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu avea şapte telefoane, iar  subcomisarul Daniel Zidaru „doar” patru telefoane. „Trebuie să schimbi domiciliul pentru un trandafir“, „am şi eu doi tradanfiri pentru un permis“, „mă pregătesc să pun o plantă în ghiveci“ spuneau la telefon cei implicaţi în draudarea examenelor auto referindu-se la candidaţi. Banii erau denumiţi în majoritatea cazurilor „caşcavalul”.

„Sunt C. Cab, azi la sapă merge Grancea Vasile. A săpat câte 20 metri de fiecare dată (20 de puncte la sală – n.r.). Vă rog luaţi în consideraţie, să traiţi!” - este unul dintre mesajele primite de la un candidat de către comisarul şef Gheorghe Vlăsceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite