Poliţiştii care prind infractorii cu mouse-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi subofiţeri de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi contribuie la capturarea infractorilor periculoşi cu ajutorul portretelor-robot pe care le schiţează.

Agenţii Gabriel Şendrea şi Sergiu Maftei reconstituie din câteva mişcări, cu ajutorul unui program special „Image Track“, chipurile criminalilor, violatorilor sau tâlharilor, pornind de la mărturiile victimelor. Când desenează, ei au alături pe unul din martori sau victimele infractorului, dar aceştia nu sunt întotdeauna capabili să ofere amănunte concludente, iar uneori sunt în stare de şoc emoţional. Atunci, poliţiştii se transformă în psihologi.

„Întâi are loc un interviu prealabil pentru a vedea care sunt capacităţile omului şi cum trebuie să discutăm cu el. Apoi vorbim despre infracţiunea propriu-zisă”, explică agentul şef adjunct Gabriel Şendrea. „Victimele nu trebuie influenţate. Le lăsăm să descrie faţa aşa cum şi-o amintesc şi apoi, pe baza discuţiilor, mai corectăm portretul. Niciodată nu realizăm, în acelaşi timp, un portret cu doi oameni care au fost martorii aceleiaşi fapte”, adaugă agentul principal Sergiu Maftei.

Ochii sunt ultimii adăugaţi la portret

Portretele rezultate au şi o doză de subiectivism. Poliţiştii spun însă că cel mai important este să surprindă cât mai fidel ochii infractorilor. Aceştia sunt întotdeauna ultimul element care completează schiţa.

 „Ascundem ochii pentru ca omul să se poată concentra pe restul feţei. Ochii sunt definitorii pentru realizarea unui portret”, explică agentul şef adjunct Gabriel Şendrea.

După realizarea portretelor, acestea sunt transmise tuturor secţiilor de poliţie. Din anul 2004 şi până în prezent, cei doi subofiţeri au realizat, în medie, 100 de portrete în fiecare an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite