Poliţiştii de frontieră ieşeni confiscă o ţigară pe secundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

încercare de la 1 ianuarie 2007, când pe Prut va fi graniţa Uniunii Europene.În ultimele şase luni, graniţa cu Republica Moldova a fost mai bine securizată, iar, potrivit şefilor Poliţiei de

încercare de la 1 ianuarie 2007, când pe Prut va fi graniţa Uniunii Europene.
În ultimele şase luni, graniţa cu Republica Moldova a fost mai bine securizată, iar, potrivit şefilor Poliţiei de Frontieră, rezultatele se văd în statistici. Securizarea a făcut ca reţelele de imigranţi să caute alte trasee pentru a ajunge în Occident. Timp de mulţi ani, ruta a fost Asia-Moscova-Kiev-Chişinău-Prut. Acum însă, tot mai puţine grupuri forţează trecerea în România. Securizarea a determinat reţelele să schimbe traseul pe ruta Moscova-Kiev-Polonia. O mare problemă la graniţa României cu Moldova a rămas însă traficul cu ţigări. Potrivit şefilor Poliţiei de Frontieră, traficul s-a intensificat odată cu mărirea accizelor la tutun. Pentru a avea o imagine completă, imaginaţi-vă că, în fiecare secundă, poliţiştii de frontieră confiscă o ţigară. Comisarul-şef Dumitru Scutelnicu, şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi, este de părere că "numărul de pachete de ţigări confiscate, mai exact 800.000, reprezintă o captură importantă. Avem în atenţie cazuri în care se încearcă aducerea de ţigări pe frontiera verde".
De la începutul anului, la graniţa de est a României au fost confiscate 17 maşini de lux furate şi un autocar. şefii Direcţiei Poliţiei de Frontieră spun că nu le-a mai rămas să confişte "decât avioane". Pe de altă parte, poliţiştii de frontieră se gândesc la ce se va întâmpla după 1 ianuarie 2007, când vor fi introduse vize pentru cetăţenii moldoveni. În primele şase luni ale acestui an, peste o jumătate de milion de moldoveni au intrat în România, 15.000 dintre ei fiind întorşi din drum din varii motive. Comisarul-şef Dumitru Scutelnicu se aşteaptă ca, după 1 ianuarie, mulţi moldoveni să forţeze intrarea în România, traversând Prutul înot. "Vom avea multe astfel de cazuri, odată cu introducerea vizelor pentru cei de dincolo de Prut. Dar vom face tot ce este posibil, mai ales în colaborare cu grănicerii vecini, să descurajăm astfel de treceri", a încheiat Dumitru Scutelnicu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite