Poliţiştii caută elevii chiulangii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii sunt găsiţi de oamenii legii prin gări, pieţe sau prin alte judeţe

Tot mai mulţi părinţi apelează la poliţie pentru că odraslele lor pleacă dimineaţa la şcoală, dar nu se mai întorc acasă.,,De la începutul anului, 18 minori s-au aflat în această situaţie, iar doi dintre ei nici în prezent nu au fost găsiţi. Foarte mulţi copii pleacă de acasă din cauza neînţelegerilor familiale şi a eşecului şcolar”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Potrivit acestuia, cele mai multe plecări sunt voluntare şi repetate. Acest lucru reiese şi din cataloagele şcolare, pe parcursul anului trecut. Peste 70 la sută dintre elevii din Deva au avut nota scăzută la purtare din cauza absenţelor. La Hunedoara, situaţia este ceva mai bună. Doar 40 la sută dintre şcolari chiulesc de la ore.

Dacă circa jumătate dintre chiulurile hunedorene nu au  la bază obişnuinţa, în Deva, principala cauză pentru care elevii pierd timpul aiurea are legătură cu dezinteresul pentru materiile şcolare. În Valea Jiului, 20% dintre elevi chiulesc din plictiseală, iar jumătate dintre ei au peste 150 de absenţe nemotivate. De cele mai multe ori, tinerii sunt găsiţi de oamenii legii prin gări, pieţe, prin alte judeţe, plecaţi la bunici sau la cerşit. Foarte puţini sunt cei care revin acasă de bunăvoie. Cele mai multe sancţiuni pentru absenţe sunt observaţii din partea profesorilor. Acestea nu sunt urmate şi de sancţiuni din partea părinţilor. Acest aspect trebuie avut în vedere în condiţiile în care, peste 95 la sută dintre elevii hunedoreni au chiulit cel puţin o dată de la ore.

Soluţia: scutirea medicală


Pentru a scăpa de sutele de absenţe, elevii apelează la scutiri medicale. Acestea sunt greu de controlat, întrucât nu există un număr maxim de zile în care şcolarii pot fi scutiţi  de la ore pe motive medicale. Un elev poate sta acasă chiar şi un an de zile dacă are absenţele motivate. Cele mai multe scutiri se înregistrează la orele de sport, iar adeseori acestea nu sunt verificate de medicii şcolari şi diriginţi.

,,Asemenea cazuri ne dau mult de lucru pentru că, fiind vorba de minori lipsiţi de apărare, necesită o atenţie deosebită. În loc să urmărim un infractor periculos, trebuie să alergăm după elevi”, Bogdan Niţu, purtător de cuvânt IPJ Hunedoara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite