Poliţiştii din Capitală au cerut şpagă pentru permise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au obţinut autorizaţie judecătorească de interceptare a telefoanelor unor şefi din cadrul Serviciului Permise Auto, fiind bănuiţi că cereau bani în schimbul eliberării carnetelor auto. Şeful de la Permise Auto Bucureşti, Dan Moşescu, este cercetat de DNA pentru luare de mită, fiind acuzat că ar fi primit bani pentru a facilita obţinerea unor permise auto.

Obţinerea frauduloasă a permiselor auto a dus la deschiderea unor anchete în mai multe oraşe ale ţării. Cercetările au dus la concluzia că poliţiştii vând examenele auto ca la piaţă. După ce şefii de la Permise Auto din Argeş şi Bacău au fost trimişi în judecată pentru facilitarea obţinerii permiselor auto contra unor bunuri sau sume de bani, procurorii DNA au descoperit că şi în Capitală negoţul cu carnete de conducere este o afacere profitabilă.

Prinşi prin interceptări

În acelaşi dosar, alături de Moşescu, mai sunt cercetaţi tot pentru luare de mită şi comisarul Florian Petrache, şeful Serviciului Permise de Conducere şi Examinări Bucureşti, şi subcomisarul Marian Lefescu, şeful Biroului Examinări. Conform unor surse judiciare, celor trei ofiţeri le-au fost interceptate convorbirile telefonice, procurorii având indicii că aceştia ar fi pretins şi primit diverse sume de bani de la candidaţii la examenul auto cu scopul de a le facilita obţinerea permisului de conducere.

De asemenea, DNA a obţinut autorizaţie judecătorească pentru înregistrarea convorbirilor şi pentru a lua imagini de la întâlnirile celor trei şefi de la Permise Auto Bucureşti. Cercetaţi în acelaşi dosar, comisarul-şef Florea Popescu şi instructorul auto Mihai Cojiţă au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, după ce au favorizat la proba de traseu mai mulţi candidaţi.

„Riscam să ne pierdem serviciul”

Ancheta procurorilor a fost demarată după ce doi instructori auto au făcut autodenunţuri deoarece riscau să-şi piardă locul de muncă din cauza numărului mare de candidaţi picaţi. Instructorul auto Dragoş Şchiopescu a declarat la DNA că „am procedat şi eu ca şi alţi instructori şi am luat de la elevi sume de circa 100 de euro de elev pentru a o da examinatorilor”.

„Precizez că i-am dat mită comisarului-şef Popescu Florian la solicitările acestuia, precum şi datorită realităţii că, în cazul în care ofiţerii examinatori nu primeau bani, elevii nu erau promovaţi, iar noi riscam să ne pierdem serviciul”, a explicat Dragoş Şchiopescu.

Celălalt denunţător din dosar, instructorul auto Marius Marinescu, a declarat procurorilor că banii pe care îi strângea de la elevi îi dădea la doi oameni în care poliţiştii aveau încredere (unul dintre ei era chiar celălalt denunţător Şchiopescu, iar cel de-al doilea era tot un instructor auto – n.r.).

„Aceştia se întâlnesc în diverse locuri cu comisarul Moşescu Geroge Dan, subcomisarul Lefescu Marian şi comisarul Petrache Florian pentru a le înmâna banii şi pentru a le comunica numele persoanelor de la care provin sumele de bani şi care urmează să fie «ajutate» pentru a promova examenul de conducere, în special proba de traseu”, se arată în cererea DNA prin care se cere judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti avizul pentru interceptarea telefoanelor.

Prefectura Capitalei, în subordinea căreia se află Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, ne-a comunicat că în acest moment nu deţine date sau informaţii care să conducă la ideea că poliţiştii sunt cercetaţi la DNA şi nu au fost niciodată audiaţi la Parchet.

„Javră, trebuie să-mi mai dai un milion”

Comisarul-şef de poliţie, Florea Popescu a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Tariful său la proba de traseu era între 100-200 de euro/candidat, iar banii puteau fi daţi şi în lei, însă se mulţumea şi cu sume mai mici.

De altfel, unul dintre instructori a povestit că Popescu era foarte atent la comisionul pe care trebuia să-l primească: „După ce l-a examinat pe elevul care a condus autoturismul meu, comisarul-şef Popescu mi-a cerut să îl duc la servciu, la Udrişte.

La solicitarea lui Popescu Florea, am oprit şi i-am dat suma de 200 de lei. Comisarul-şef a aruncat cei 200 de lei pe podea şi mi-a spus ceva de genul:«Javră, trebuie să-mi mai dai un milion». L-a întrebat de ce, iar el mi-a spus «Ştii tu». Mi-am adus aminte că mai aveam să-i dau un milion pentru un număr de trei elevi. Popescu Florea mi-a cerut textual să-i mai dau 100 de lei, ceea ce am şi făcut”, a povestit Dragoş Şchiopescu.

Trei milioane de lei – promovarea traseului

Înregistrări

Discuţie între comisarul-şef Florea Popescu şi instructorul auto Dragoş Şchiopescu din data de 2.04.2008

Florea Popescu, comisar-şef: Zi!

Dragoş Şchiopescu, instructor auto: Am şi eu pe băiatul ăsta!

Florea Popescu: Ai şi tu? Vrei tu?

Dragoş Şchiopescu: Hai, bre, mă iei la mişto?

Florea Popescu:
Nu te iau!

Dragoş Şchiopescu: Da. Unde…

Florea Popescu: Fii atent!

Dragoş Şchiopescu: Zi!

Florea Popescu: Îl ai pe băiatul asta?

Dragoş Şchiopescu: Aşa!

Florea Popescu:
Nu-ţi cer nimic. Oricum sunt două, trei posibilităţi, să-mi spui ce alegi.

Dragoş Şchiopescu: Aşa!

Florea Popescu: Nu-mi dai nimic, ori îmi dai trei milioane…

Dragoş Şchiopescu: Aşa.

Florea Popescu: Ori îmi dai două milioane şi până la Udrişte oprim pe stradă şi îi dai un milion la o femeie bătrână. Pe care alegi?

Dragoş Şchiopescu: Care vrei matale!

Florea Popescu: Dar ştii de ce, da?

Dragoş Şchiopescu: Nu, nu ştiu de ce!

Florea Popescu: Hai că ştii tu de ce! Altă dată să-ţi fie ruşine. Să nu mai fii jigodie, da?

(…) Ori îmi dai trei, ori nu-mi dai!

Dragoş Şchiopescu: Bine, bre, hai că-ţi dau trei! Ţine aici!

image

Voi solicita în scris la DNA precizări cu privire la această situaţie puţin bizară. Nu am cunoştinţă să fiu cercetat de DNA, DGA sau altă instituţie.

image



Dan Moşescu, şeful Permise Auto Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite