Poliţişti care trec de partea cealaltă a legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi oameni ai legii devin protectori ai interlopilor şi, de cele mai multe ori, ajung după gratii. Cu toate acestea, numărul ofiţerilor corupţi este în creştere. În schimbul unor sume de bani, poliţiştii vând informaţii secrete, astfel încât infractorii ştiu când urmează să fie arestaţi, când se organizează flagrante sau când se fac percheziţii.

Luna trecută a fost trimis în judecată comisarul Florea Fărcăşanu, ofiţer în cadrul Serviciului Antidrog Sectorul 4. Procurorii DNA au descoperit că poliţistul trecuse în „barca" interlopilor şi, în schimbul unui „salariu" lunar de 600 de euro şi a unei sacoşe cu merinde, Fărcăşanu deconspira toate acţiunile colegilor săi de la „Antidrog".

Mai mult, ancheta a demonstrat că ofiţerul-sifonar se vizita cu diverşi interlopi, unii dintre ei încercând chiar să-şi şteargă urmele şi să fugă în străinătate pentru a nu fi arestaţi. „În cursul lunii septembrie 2009 am plecat în Spania, întrucât Fărcăşanu Florea m-a anunţat că urma să fiu arestat", a declarat procurorilor unul dintre dealerii de droguri din Capitală, Sorinel Constantin.

Nepotul lui Fane Spoitorul, Dănuţ Spoitoru, a beneficiat şi el de informaţiile lui Fărcăşanu. Comisarul a susţinut că Dănuţ Spoitoru era, de fapt, informatorul lui.

Informaţii vândute ca la piaţă

Anul trecut alţi doi poliţişti de la „Crimă Organizată", Adrian Mărgărit şi Daniel Cupe, au încercat să-i „vândă", în schimbul sumei de 30.000 de euro, un dosar unui cetăţean irakian, cercetat pentru presupuse fapte de terorism.

Deşi ştiau că irakianul era monitorizat de SRI, Mărgărit şi Cupe au găsit o metodă inedită de a pune mâna pe şpagă. S-au întâlnit cu irakianul la piscina unui hotel pentru a fi siguri că nu are asupra sa tehnică de interceptare.

Un alt ofiţer din cadrul Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei, Vasile Bereschi, a fost interceptat de anchetatori în timp ce vorbea cu un apropiat al clanului „Duduienilor", căruia îi "vindea" informaţii despre dosare penale în lucru. Cea mai ieftină informaţie "secretă" dată de Bereschi a costat 500 de lei, iar cea mai scumpă a fost taxată cu 500 de euro.

Prin prisma funcţiei sale, Vasile Bereschi avea acces la toate aplicaţiile informatice, respectiv evidenţa populaţiei, paşapoarte, permise de conducere şi înmatriculări auto.

EXCLUSIV Ofiţeri de Poliţie corupţi, condamnaţi pentru luare de mită

Butoi: „Rebuturi profesionale!"

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a declarat pentru „Adevărul" că a prezentat, ieri, această situaţie a poliţiştilor care trec de partea interlopilor, la cel de-al IV-lea Simpozion Naţional de Psihologie al Poliţiei Române.

„Este o situaţie paradoxală, între elementele de performanţă de la testele psihologice, unde nu sunt probleme, şi aceste adevărate eşecuri, rebuturi profesionale. Această situaţie a fost remarcată şi de noi, şi este îngrijorătoare", a spus psihologul.

Tudorel Butoi a mai adăugat că, în aceste situaţii, nu este o problemă a locului de muncă, a meseriei de poliţist, ci mai ales de interacţiune cu oamenii.

„Anturajul, viaţa de familie, particularităţile psihologice ale fiecăruia: leneş, duplicitar, lacom, consumator de alcool etc., toate acestea se adună într-un algoritm din care rezultă un personaj coruptibil şi corupt", a explicat Butoi.

„Nu poţi să te duci în acţiuni de miză şi de risc, gen arestări, percheziţii, razii, când în spate se află trădători, lipsiţi de loialitate, aceştia trebuie înlăturaţi imediat", a conchis psihologul.

"Nu poţi să te duci în acţiuni de miză şi de risc, gen arestări, percheziţii, razii, când în spate se află trădători, lipsiţi de loialitate, aceştia trebuie înlăturaţi imediat."
Tudorel Butoi
psiholog criminalist

„Goarne" pentru Migdal

image
image

Migdal ştia, la finele lui 2008,  că va fi săltat de procurori. Această situaţie reiese din interceptarea convorbirilor telefonice pe care Migdal le avea cu complicele său, Sandu Mialcă, în dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată pentru că ar fi promis unor deţinuţi că vor fi puşi în libertate, lăsând să se creadă că au influenţă asupra unor magistraţi.

„Cică trebuiau să mă umfle ăştia"

4 noiembrie 2009

Discuţie între comisarul Florea Fărcăşanu şi interlopul Cezar Gheorghe, zis Dănuţ Spoitoru, în care ofiţerul îi cere permisiunea să facă un flagrant.

Florea Fărcăşanu: Dănuţe? Bă ia zi cine stă la 176? Că mi-ai dat o listă şi nu ştiu cine e. Cati sau cine vinde? Cum le e numele?
Cezar Gheorghe: E ăla micu, mă, care a venit cu tine atunci.
F.F.: Pe Viitorului mă interesează. Cine vinde de acolo?
C.G.:  Nu ştii că e cumnată-mea acolo?
F.F.: Viitorului 176?
C.G.: Da.
F.F.:  Aia mă interesează. Bine, hai că ne vedem să-mi spui şi mie dacă pot să....să fac flagrant.
5 noiembrie 2009
Florea Fărcăşanu.: Ce s-a întâmplat?
Cezar Gheorghe: Cică trebuiau să mă umfle ăştia.
F.F.: Cine să te umfle mă? Stai mă liniştit. Am murit eu?! Ştii că te iubesc?
C.G.: Da, mă. Mânca-ţi-aş caii tăi. Aşa mi-a venit la ureche acum, că m-a sunat cineva.
F.F.: Dă-i, mă, în morţii lor.
C.G.: Da? Bine.
F.F.: Tu pui botul la fraieri?
C.G.: Vorbim faţă în faţă. Trec pe la tine.
F.F.: Stai liniştit. Hai că te pup.

29 noiembrie 2009

Discuţie între Florea Fărcăşanu şi interlopul Marin Stoica.


Florea Fărcăşanu.: Ai văzut catastrofa în Rusia (percheziţiile poliţiei - n.r.), ai văzut măcel (arestări - n.r.), ce-a fost?!
M.M.: Da, am văzut!
F.F.: N-ai avut niciun neam, acolo, în trenul ăla?
M.M.: Nu.
F.F.: Bine, e bine atunci!
M.M.: Nimic n-am avut, mai mulţi duşmani!
F.F.: Înseamnă că e bine!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite