Poliţişti rutieri puşi la zid de şmecheri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii au fost împiedicaţi să-şi facă datoria în două incidente similare, la Iaşi şi Botoşani. O acţiune a poliţiştilor de la Rutieră în zona Gării din Iaşi s-a terminat, sâmbătă seară, cu o încăierare între un om al legii, un motociclist şi familia acestuia.

Agentul Virgil Carp supraveghea traficul în zona Râpa Galbenă, când i-a făcut semn să oprească motociclistului Alexandru Boicu (17 ani), pentru un control de rutină.

Departe de a se conforma, tânărul a „dat bice”, încercând să se piardă în trafic. Poliţistul a oprit o maşină, a urcat şi i-a cerut şoferului să-l urmărească pe motociclist. L-au ajuns din urmă în zona Gării, unde Boicu oprise în faţa barului deţinut de părinţii săi.

Potrivit celor declarate de poliţist, Carp i-a cerut să se legitimeze, iar tânărul a devenit agresiv. A primit imediat şi „întăriri”. Părinţii săi, Mihai şi Doina Boicu, însoţiţi de Vlad Harzoparu, un prieten de familie, l-au încolţit imediat pe poliţist. „Agentul a fost lovit cu palmele peste faţă. În timpul incidentului, motociclistul a fugit”, a declarat Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi.

Părinţii tânărului au o altă versiune. „El nu circula cu motorul. L-a pus jos şi l-a bătut pe minor, cu pumnul, cu picioarele. Noi am intervenit ca părinţi”, a spus Mihai Boicu, tatăl tânărului. În urma incidentului, Carp şi-a scos certificat medico-legal, iar soţii Boicu şi Vlad Harzoparu sunt cercetaţi pentru infracţiunea de ultraj. Tânărul motociclist a dispărut şi este căutat de poliţişti pentru a fi audiat.

Pe de altă parte, şi agentul Carp este urmărit penal, împreună cu alţi de colegi de la Rutieră, într-un dosar privitor la fapte de corupţie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, agresorii riscă până la şapte ani de închisoare pentru ultraj şi loviri şi alte violenţe. În România, însă, majoritatea cazurilor de ultraj se finalizează doar cu amendarea agresorilor.

În Statele Unite, în astfel de cazuri atacatorii pot fi împuşcaţi de oamenii legii. Amenzile aplicate în SUA pentru ultraj depăşesc 1.000 de dolari. În România, folosirea armamentului de către poliţişti se poate face doar în cazuri extreme, altfel poliţiştii riscă dosare penale.

Scut uman în jurul teribiliştilor

Şi poliţiştii rutieri din Botoşani au fost împiedicaţi joi noapte să-şi facă treaba. Agenţii au încercat să ajungă în sensul giratoriu de la Casa Sindicatelor, pentru a-i amenda pe doi teribilişti care făceau drifturi, încurajaţi de pe margine de un grup de peste 50 de tineri. Aceştia au făcut practic „scut uman” şi au început să traverseze strada înainte şi înapoi prin faţa maşinilor de Poliţie, împiedicându-le astfel să ajungă în rond.

Într-un târziu, poliţiştii au ajuns la locul faptei. „Cei doi şoferi au fost blocaţi, opriţi, legitimaţi şi sancţionaţi pentru tulburarea liniştii publice”, a declarat comisarul Manuela Ieremie, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite