Poliţist judecat pentru că şi-a trădat camarazii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţist judecat pentru că şi-a trădat camarazii
Poliţist judecat pentru că şi-a trădat camarazii

Fostul adjunct al Poliţiei Alba a anunţat un funcţionar de la Registrul Auto Român că va fi „filat” . Comisarul-şef Milu Todea, fost adjunct al comandantului IPJ Alba, şi inspectorul Gheorghe Pleşa sunt acuzaţi că au deconspirat o acţiune sub acoperire.

Mai citeşte şi:

adevraul.es - Peste 58.000 de candidaţi pentru postul de poliţist


Constanţa: Poliţiştii corupţi au fost eliberaţi
Poliţiştii corupţi au stricat concediile
Numele celor 40 de persoane anchetate de DGA


Faptele pentru care sunt acuzaţi cei doi poliţişti au avut loc la sfârşitul anului trecut. La data de 4 decembrie 2008, angajaţii Serviciului Supraveghere Operativă şi Investigaţii din IPJ Alba au demarat acţiunea de organizare a unui filaj la sediul RAR Alba.

Subiectul principal al operaţiunii de supraveghere era funcţionarul Septimiu Dorin Buda. Acesta era în atenţia poliţiştilor încă din luna octombrie 2008, fiind suspectat că ia mită pentru a programa maşini peste rând la inspecţia tehnică necesară primei înmatriculări.

Pentru a putea fi pus în aplicare „filajul” era nevoie de semnătura unei persoane din conducerea IPJ. La momentul respectiv în instituţie se afla doar Milu Todea (49 de ani), adjunct al şefului Inspectoratului. Prin urmare, documentul a ajuns pe biroul acestuia.

L-a anunţat pe cel filat

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se afirmă că Milu Todea a semnat cererea după care a decis să-l anunţe pe cel urmărit. „Învinuitul Milu Todea a luat hotărârea infracţională de a-l sprijini pe inculpatul Buda Septimiu Dorin pentru a-i comunica că organele de urmărire penală sunt pe urmele activităţii infracţionale de corupţie pe care o desfăşoară la locul de muncă”, se afirmă în rechizitoriu.

Procurorii susţin că, anterior acestei decizii a comisarului-şef, acesta a solicitat unor angajaţi de la RAR, în septembrie 2008, să „rezolve” înmatricularea unui autoturism ce aparţinea fiului unui poliţist din Aiud, Ioan Boroş.

Imediat ce a aflat de acţiunea de supraveghere, Milu Todea a luat legătura cu finul său, Gheorghe Pleşa (37 de ani). Ulterior, acesta l-a sunat de trei ori pe funcţionarul vizat de „filaj”, după care s-a deplasat în aceeaşi zi la sediul RAR Alba, unde i-a comunicat că este urmărit de poliţişti şi că îi sunt ascultate telefoanele.

În zilele următoare, Gheorghe Pleşa l-a căutat de mai multe ori pe Septimiu Buda şi i-a transmis să nu spună nimănui de unde ştie că este sub supraveghere. „Acţiunile conjugate ale celor doi inculpaţi au avut drept consecinţă deconspirarea lucrătorilor Serviciului Supraveghere Operativă şi Investigaţii. Ca rezultat al acestei acţiuni, poliţiştii au fost nevoiţi să întrerupă acţiunile operative de supraveghere”, se mai afirmă în rechizitoriul DNA.

Declaraţii contradictorii

„Nu am luat legătura cu numitul Pleşa Gheorghe în ziua respectivă şi în zilele următoare pentru a-i aduce la cunoştinţă înscrisul pe care l-am semnat. Nu am citit conţinutul lucrării. Nu îl cunosc pe Buda Septimiu”, a declarat Milu Todea în faţa procurorilor.

Aceeaşi atitudine a avut-o şi inspectorul Gheorghe Pleşa. „Nu i-am adus la cunoştinţă învinuitului Buda Septimiu că împotriva acestuia se exercita o acţiune de filaj şi că i-ar fi interceptate telefoanele. M-am întâlnit o singură dată cu acesta şi am discutat despre soţia lui care urma să nască”, a spus Gheorghe Pleşa.  Declaraţiile celor doi sunt contrazise însă de Septimiu Buda.

„La data de 4 decembrie 2008,  am fost contactat de Pleşa Gheorghe şi ne-am întâlnit în faţa sediului instituţiei în care lucrez, unde mi-a comunicat expres că aş fi filat. (...)Fără a-l întreba mi-a comunicat că are cunoştinţă despre faptul că aş fi filat de la naşul său, Milu Todea”, le-a spus Septimiu Buda procurorilor.

image
image

Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, comisarul-şef a fost suspendat din funcţie.

image


Tudor Grindean
comandantul IPJ Alba

Cercetaţi în libertate

Milu Todea şi Gheorghe Pleşa au fost arestaţi preventiv la sfârşitul lunii martie 2009, dar eliberaţi după 24 de ore. Cei doi au fost trimişi în judecată la 19 iunie 2009. Primul termen în dosarul acestora a fost stabilit, la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru 15 septembrie 2009.

Codul Penal prevede pentru infracţiunea de favorizare a persoanelor care au comis o infracţiune de luare de mită o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la şapte ani. Legea 78/2000, privind sancţionarea faptelor de corupţie, majorează pedeapsa cu doi ani.

Trecutul violent al unui comisar

Comisarul-şef Milu Todea a fost adjunct al IPJ Alba în perioada octombrie 2008 - martie 2009.
A îndeplinit de-a lungul anilor mai multe funcţii, respectiv ofiţer specialist la Serviciul Poliţiei de Ordine Publică, Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Apoi a devenit, pe rând, şef al Poliţiei municipiului Alba Iulia, adjunct al şefului Poliţiei municipiului Alba Iulia, şef al Serviciului Poliţiei de Ordine Publică şi al Biroului de Pază şi Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia. Acum exercită atribuţii de execuţie în cadrul IPJ Alba.

În 2003 a fost implicat într-un alt incident care a dus la schimbarea sa din postul de comandant al Poliţiei municipiului Alba Iulia. A fost acuzat că a bătut mai mulţi militari în termen suspectaţi de comiterea unui furt. Atunci a scăpat doar cu o amendă administrativă, aplicată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Ulterior a contestat sancţiunea în instanţă şi a obţinut anularea amenzii.

Milu Todea este căsătorit şi are doi copii. Este proprietarul unei case şi al unui teren în Alba Iulia. Mai deţine în proprietate un autoturism Mercedes.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite