Poliţist beizadea scos basma curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul şefului Direcţiei Apelor a fost „spălat” la Curtea de Apel. Ovidiu Bojin, fiul vicepreşedintelui PSD Timiş, Titu Bojin, a fost achitat, săptămâna trecută, în singurul dosar de spălare de bani aflat, în ultimii ani, pe rolul instanţelor.

Ovidiu Bojin, fiul şefului Direcţiei Apelor Banat, este singurul achitat dintre cei cinci inculpaţi judecaţi pentru punerea la punct a unei reţele de falsificatori de carduri.

Tânărul Bojin, de 32 de ani, era agent al Poliţiei Rutiere în aprilie 2007, când a fost reţinut de ofiţerii de la „Crimă Organizată” pentru devalizarea unor conturi, alături de încă patru indivizi.

Anul trecut, Bojin a fost găsit vinovat de magistraţii Tribunalului Timiş şi a primit cea mai grea condamnare din întregul lot.

Judecătorii l-au condamnat la cinci ani de închisoare pentru falsificarea de mijloace de plată electronice, trei ani de puşcărie pentru complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi alţi patru ani pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

La contopirea pedepselor, Ovidiu Bojin a primit pedeapsa cea mai grea, de cinci ani, plus un spor de un an. În total, şase ani de puşcărie cu executare.

Judecătorii se bat cap în cap

Răsturnarea spectaculoasă de situaţie a avut loc, zilele trecute, la judecarea recursului. Magistraţii Curţii de Apel Timişoara l-au găsit nevinovat pe Bojin şi l-au achitat de toate acuzaţiile.

Asta deşi anchetatorii l-au considerat pe fostul poliţist de la Rutieră vioara întâi în acest dosar penal. Ceilalţi patru tineri arestaţi alături de Bojin în reţea au primit toţi câte doi ani de puşcărie în prima instanţă.

În mod surprinzător, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au menţinut sentinţele lor, reducând din pedeapsa fiecaruia doar câte trei luni. Ovidiu Bojin nu a răspuns la telefon pentru a-şi spune punctul de vedere.

Tatăl său, Titu Bojin, a refuzat să comenteze sentinţa judecătorilor. „Nu putem comenta sentinţele magistraţilor. Am luat această hotărâre alături de fiul meu. E bine că s-a ajuns la această soluţie.

La dosar nu existau decât două declaraţii împotriva fiulului meu, nimic mai mult”, a spus Titu Bojin. Pe de altă parte, procurorii Biroul Judeţean Timiş al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorismului, care au făcut ancheta, susţin că vor merge cu cazul mai departe.

„Probele de la dosar sunt zdrobitoare. Normal că o să facem apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, susţine procurorul Carmen Martinov, şeful filialei timişene a DIICOT. 

Bojin, în reţea cu Shaolin

Ovidiu Bojin, care a lucrat şi ca gardian al Penitenciarului Timişoara,  şi-a petrecut peste cinci luni în arestul Poliţiei Timiş, ulterior magistraţii hotărând ca acesta să fie cercertat în libertate.

Procurorii susţineau că Bojin junior furniza informaţiile despre conturile din care se furau banii. Ceilalţi patru implicaţi în dosar au fost prinşi în timp ce retrăgeau bani de la mai multe bancomate, ridicând de la domiciliul acestora 45 de  carduri falsificate şi încă 10.000 de euro.

Conform anchetatorilor, Bojin reţinea 75 la sută din banii furaţi, împărţind câştigul ilegal cu un român aflat în Italia, de unde proveneau informaţiile despre conturile bancare.

Pentru un simplu student Curtea de Apel a fost ciumă

Justiţia timişoreană a reuşit şi performanţe inverse celei din cazul Bojin. Claudiu Popa, un student obişnuit, urma cursurile Facultăţii de Mecanică, în 2000, când a fost arestat.

Procurorii l-au acuzat de consum şi trafic de droguri după ce au găsit asupra lui mai puţin de un gram de droguri. Judecătoria Timişoara şi apoi Tribunalul Timiş au considerat că procurorii l-au acuzat gratuit de trafic de droguri şi l-au condamnat la un an de închisoare, cu suspendare.

Judecătorii Curţii de Apel au anulat sentinţa şi i-au dat 10 ani cu executare. În noiembrie 2006 preşedintele Traian Băsescu l-a graţiat pe tânăr, considerând că stă pe nedrept la închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite