Şpagă la Poliţie pentru un loc de muncă fictiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şpagă la Poliţie pentru un loc de muncă fictiv
Şpagă la Poliţie pentru un loc de muncă fictiv

Un poliţist a fost arestat după ce a escrocat mai multe persoane, promiţându-le că le angajează şi că le recuperează maşinile furate. Agentul-şef principal Cristian Lungu, şofer la Direcţia Permise Auto, a regizat chiar sub ochii colegilor şi superiorilor săi un concurs şi a angajat fictiv o tânără ca poliţist.

Cristian Lungu (42 de ani) a fost arestat preventiv săptămâna trecută, după ce procurorii au constatat că nu era la prima grozăvie. 

Citiţi şi:


În luna iulie, profitând că şefii săi erau în concediu, Cristian Lungu i-a promis unei cunoştinţe, Vasile Velea, că o angajează pe fata lui la Direcţia Permise. Preţul acestui serviciu: 2.500 de euro pentru început, urmând ca încă 1.500 de euro să-i primească după angajarea fetei.

Poliţistul a organizat, chiar în sediul instituţiei, un concurs de angajare, la care a fost un singur concurent - Adriana Velea. În urma concursului, Adriana Velea (21 de ani) a fost angajată în Direcţie, a primit legitimaţie şi şi-a început imediat serviciul.  Pentru a lua şi restul şpăgii de la părinţii fetei, Cristian Lungu a falsificat un înscris oficial al unităţii pe care l-a prezentat acestora ca fiind contractul de angajare. Părinţii Adrianei Velea intenţionau să vândă un apartament pentru a-l răsplăti pe agentul de poliţie.

Legitimaţie şi card bancar

După angajarea tinerei, Cristian Lungu s-a ocupat personal de ea. Lungu i-a dat un birou chiar în aceeaşi încăpere în care stătea şi el. Apoi, poliţistul a furat un card de acces în Direcţia de Permise Auto, destinat vizitatorilor, pe care i l-a dat acesteia, i-a confecţionat o legitimaţie şi i-a dat şi un card bancar pentru salariu.

Timp de două luni de zile, Adriana a venit zi de zi la muncă. Lungu nu o punea să facă nimic, iar după două-trei ore o trimitea acasă. „Tu nu trebuie să munceşti, aici eşti angajată pe pile”, motiva agentul programul scurt al acesteia. Prevăzător, la sfârşitul primei luni de muncă, Cristian Lungu a virat, pe „cardul de salariu” al tinerei suma de 1.600 de lei. Colegii agentului de la Direcţia Permise au explicat că nu s-au sesizat că este ceva în neregulă, deoarece Adriana Velea avea card de intrare, legitimaţie şi era însoţită mereu de agentul Lungu şi au tras concluzia că este colegă cu ei.

Noua colegă a atras atenţia şefilor

image

Adriana Velea a venit timp de două luni la sediul Direcţiei Permise crezând că este angajată   Foto: Valeria Cupă



La sfârşirul lunii iunie, când şeful Biroului Personal s-a întors din concediu a  observat-o pe Adriana. „Tocmai a fost detaşată la noi în Direcţie,” i-a explicat Cristian Lungu şefului său. Ulterior, şeful de la Personal a verificat în dosare, dar nu a  găsit nicio menţiune despre noua colegă şi a făcut un raport la superiori.

În această situaţie, oficialii de la Permise Auto au sesizat Direcţia Generală Anticorupţie, care a început monitorizarea lui Cristian Lungu. Între timp, agentul-şef i-a mai virat Adrianei un „salariu” de 1.200 de lei. Apoi, poliţistul i-a promis tinerei că o va trimite în concediu o lună, pentru a se odihni. Părinţii Adrianei au intrat la bănuieli şi au sesizat şi ei organele de anchetă. Contactaţi de reporterii „Adevărul”, ei au refuzat să facă orice declaraţii cu privire la acest dosar.

Alţi doi tineri se pregăteau de „angajare“

Ofiţerii DGA au interceptat convorbirile telefonice ale lui Cristian Lungu şi au mai descoperit că, la fel ca în cazul Adrianei Velea, agentul a mai încercat „angajarea” a doi tineri. Cristian Teşoi, una dintre victimele lui Lungu, i-a dat 1.500 de euro agentului pentru a-l angaja în cadrul poliţiei pe fiul său, Radu Andrei.

Tot 1.500 de euro a primit Cristian Lungu şi de la Florin Simion, pentru a-i facilita angajarea. Un alt denunţător, Nicolae Grigore Lazăr, a declarat că i-a dat lui Cristian Lungu aproximativ 4.000 de euro pentru a-i da poliţiştilor de la Furturi Auto în vederea recuperării unui autoturism Mercedes.

Astăzi află dacă va fi liber

image

Cristian Lungu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Curtea de Apel Bucureşti urmează să decidă astăzi dacă poliţistul va rămâne după gratii. Procurorii au cerut arestarea lui invocând pericolul social ridicat, având în vedere că în calitate de poliţist a fost în stare de asemenea scenarii. Cristian Lungu a fost şi şoferul chestorului Mihai Stancu, fost şef al Direcţiei Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Colegii îl descriu pe Lungu ca fiind o persoană săritoare, gata oricând să-şi ajute amicii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite