Politicienii, consternaţi după gestul lui Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu, Crin Antonescu, Gyorgy Frunda
Ion Iliescu, Crin Antonescu, Gyorgy Frunda

Liderii politici au comentat pe tonuri diverse tragedia lui Adrian Năstase. Reprezentanţii USL s-au arătat şocaţi de cele întâmplate. De cealaltă parte a baricadei, Vasile Blaga (PDL) l-a atacat pe Victor Ponta.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a criticat comportamentul autorităţilor în cazul lui Adrian Năstase. El a apreciat că este vorba despre „o eroare, un comportament inuman", menţionând că nu era nevoie ca acesta să fie ridicat chiar miercuri seară.

„De ce graba asta să îl ridice miercuri seară?", a comentat Iliescu. Fostul preşedinte este convins că decizia a contribuit la starea care a dus la reacţia fostului premier. Iliescu a spus că Năstase a făcut multe pentru ţară şi este un om cu prestanţă intelectuală.

Fostul preşedinte a adăugat că în dosarul „Trofeul Calităţii" nu sunt probe care să justifice sentinţa.

PSD, lângă Năstase

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a făcut un apel la membrii partidului să fie solidari cu Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia dovedeşte că fostul premier se considera nevinovat, iar în privinţa unei eventuale cereri de graţiere a spus că PSD nu va merge cu mâna întinsă la Băsescu.

„Vorbesc oficial în numele PSD, mă adresez membrilor PSD din toată ţara şi simpatizanţilor noştri. În primul rând, vreau să le cer tuturor să dea dovadă de unitate, vorbim din punct de vedere uman, trebuie să fim alături de Adrian Năstase, care trece prin momente cumplite, şi alături de familia lui. Nu comentăm decizia judecătorească, nu comentăm conţinutul hotărârii judecătoreşti, dar trebuie să fim alături de un om care a fost un lider-simbol al acestui partid, unul dintre cei mai importanţi lideri politici ai României", a spus Dragnea.

Ilie Sârbu: o tragedie

Senatorul PSD Miron Mitrea spune că Adrian Năstase a cedat, fiind „bombardat" de toate instituţiile şi a mărturisit că nu se aştepta la gestul pe care acesta l-a făcut. Mitrea regretă gestul lui Năstase şi susţine că acesta este recunoscut de toată lumea drept cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România, iar acum este în spital pentru că a încercat să se sinucidă în urma unei decizii exagerate. Senatorul PSD crede că o eventuală graţiere din partea preşedintelui Traian Băsescu ar fi, în opinia sa, „culmea cinismului". „Nu ştiu dacă Traian Băsescu are în cap ideea să îl graţieze după ce l-a fugărit şase ani. Ar fi chiar culmea cinismului, dar, sigur, orice este posibil la Traian Băsescu", a spus Mitrea. 

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, spune că ceea ce i se întâmplat lui Adrian Năstase este o tragedie, pe care mulţi, care nu puteau să îl vadă pe fostul premier într-o celulă, au anticipat-o, dar nu ştiau ce formă va lua. „Nu îl vedeam pe Adrian Năstase să meargă într-o celulă, ştiu eu, de la ce penitenciar din România. Nu ne împăcam cu ideea aceasta, din punct de vedere uman, colegial, prietenesc", a spus Ilie Sârbu. El a adăugat că numai Adrian Năstase ştie ce l-a determinat să facă lucrul acesta. „Hărţuirea şapte ani de zile, toţi suntem oameni, cedăm în timp, sigur nu până acolo... Toţi am rămas surprinşi. Ne aşteptam la altă formă de protest, greva foamei, sunt mai multe forme, dar la gestul nu m-am aşteptat, sincer", a afirmat Sârbu.

Antonescu, alături de familie

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, Mircea Geoană, a spus că se roagă pentru sănătatea şi libertatea lui Adrian Năstase, el adăugând că orice comentariu politic într-o astfel de situaţie este fie indecent, fie ipocrit. „Singurul lucru pe care ar trebui să-l facem toţi cei care suntem în meseria de politicieni este să respectăm tragedia unui om", a spus Geoană. Întrebat dacă îl considera în stare pe Adrian Năstase să facă un astfel de gest, senatorul a spus că „numai să nu ajungi într-o astfel de situaţie". El a mai spus că se gândeşte la băieţii lui Adrian Năstase, la familie, la cei care îi sunt apropiaţi şi că se roagă ca Dumnezeu să-i dea acestuia tărie să treacă peste acest „moment cumplit".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că este şocat de cât de mare poate fi ura unor oameni care jubilau, la televiziuni, după anunţul privind tentativa de suicid a lui Adrian Năstase, el precizând că este alături de familia fostului premier. Antonescu a spus că este o noapte grea. „Eu din nopţile din 13-15 iunie nu am mai avut astfel de nopţi", a mai spus Antonescu.
Preşedintele PSD a mai spus că este alături de familia fostului premier şi că speră ca acesta să se restabilească.

Blaga îl atacă pe Ponta

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, spune că este o tragedie ceea ce s-a întâmplat cu Adrian Năstase. El nu ratat ocazia de a-l ataca pe Victor Ponta. „Niciun politician nu-şi poate permite să comenteze în vreun fel o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi. Ce s-a întâmplat, însă, pe urmă cred că e vorba de o tragedie, dar nu pot să fiu de acord nici cu modul absolut incalificabil al domnului Ponta de a încerca să câştige capital politic şi dintr-o tragedie", a spus liderul PDL.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda spune că decizia luată miercuri de instanţă în cazul Năstase demonstrează că nimeni nu este deasupra legii şi că îi urează fostului premier sănătate. „În primul rând, vreau să-i urez sănătate şi însănătoşire grabnică. În al doilea rând, decizia arată că niciun om politic, chiar şi fost prim-ministru, nu este scutit de rigorile legii. Nimeni nu este deasupra legii", a spus Preda. 

Institutul pentru Politici Publice (IPP) „deplânge" modul „nefericit" în care fostul premier Adrian Năstase „a ales să se sustragă de la executarea unei pedepse privative de libertate" şi consideră inacceptabil ca un fost şef de guvern şi de partid să se sustragă de la o sentinţă definitivă.
IPP precizează că chiar dacă nu ar fi fost corectă decizia instanţei, a tuturor instanţelor care s-au pronunţat în ultimii ani pe acest caz, consideră nedemn din partea lui Adrian Năstase să nu accepte o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Frunda, total empatic

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda crede că gestul fostului premier Adrian Năstase de a se împuşca a fost unul de revoltă împotriva nedreptăţilor cu care s-a confruntat şi a sistemului juridic din România. „Pe corpul sentinţei nu mă pot pronunţa pentru că nu am citit-o. Din ceea ce a spus domnul Năstase în ultimele luni, ştiu că nu i-au fost acceptaţi martori şi că probele apărării nu au fost doveditoare", a spus Frunda.

El a adăugat că, în ultimii ani, s-au adoptat o serie de legi care îngrădesc drepturile cetăţeanului. „Gestul lui de aseară (miercuri - n.r.) a fost unul de revoltă împotriva nedreptăţilor care i s-au făcut şi împotriva sistemului juridic. În ultimii ani, am adoptat o serie de legi care îngrădesc drepturile cetăţeanului. Au creat cadrul unui stat autoritar care acum şi-a arătat consecinţele", a mai spus Frunda.

Senatorul UDMR spune că este empatic „total" cu fostul premier şi revoltat de declaraţiile unor politicieni care „au discutat arogant, cinic, de sus despre gestul disperat al unui om".

image

Demagogie şi circ la căpătâiul lui Năstase

În noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 1.00, pacientul Adrian Năstase a fost mutat într-o rezervă de la etajul 6 al Spitalului de Urgenţă Floreasca. La căpătâiul lui s-au perindat, pe rând, mai-marii PSD. Toţi au perorat la ieşire, amplificând că „Adrian a vrut să se sinucidă din prea multă demnitate".
Primul a ajuns la spital premierul Victor Ponta, care a dat tonul declaraţiilor politice: „Mă gândesc dacă domnul Băsescu e fericit acum...". 

A urmat europarlamentarul PSD Corina Creţu: „Adrian Năstase a fost cel mai bun prim-ministru al românilor. Perioada 2000-2004 a fost cea mai prosperă. A facut acest gest din demnitate. Aşa face un om care se ştie condamnat pe nedrept. Nu merita o aşa umilinţă". Corina Creţu a fost întreruptă în declaraţiile ei de o jurnalistă care a întrebat-o: „Numele şi funcţia dumneavoastră, vă rog!". Corina Creţu a plecat val vârtej, jignită.

Cel mai vehement a fost Codrin Ştefănescu, secretarul Consiliului Naţional al PSD. În ciuda asigurărilor date de doctori că starea lui Năstase este bună, Ştefănescu a ieşit în faţa zecilor de camere de filmat declarând că: „Adrian Năstase este pe patul de moarte. Plângea. Arată rău de tot. El a vrut să-şi ridice viaţa, dar un poliţist erou i-a dat peste mână. Traian Băsescu trebuie să se gândească foarte bine în ce situaţie ne-a adus în acest moment. Ne-a întristat pe toţi".

Social-democraţii Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie şi Dan Şova au pus şi ei în evidenţă reacţia lui Năstase în faţa unei umilinţe, spun ei, nedrepte. „Cred că a luat această decizie pentru că nu a suportat umilinţa, având în vedere personalitatea pe care o are, funcţiile prin care a trecut, cred că i s-a părut mult prea umilitor", a spus Andronescu.

Atmosferă ca la meci

Şoseaua Floreasca a fost blocată în noaptea sinuciderii eşuate a lui Adrian Năstase. Carele de reportaje şi maşinile şefilor din PSD, parcate alandala în  graba de a ajunge mai repede la căpătâiul lui Năstase, au făcut să fie nevoie de  intervenţia Poliţiei Rutiere, mai ceva ca la marile meciuri jucate pe Stadionul Dinamo, din vecinătate. De altfel, Spitalul Floreasca a fost scos din circuitul primirii de urgenţe medicale întrucât accesul ambulanţelor devenise foarte greoi. Pe lângă zecile de reporteri, în uşa de la „primiri urgenţe" s-au mai postat câţiva revoluţionari simpatizanţi ai PSD. Aceştia au intrat în conflict cu un cunoscut procesoman şi militant pe la toate manifestaţiile de stradă, Petru Bucur Volk, cel care a venit cu un banner pe care scria „Adversitatea politică duce la crimă". Revoluţionarii au interpretat mesajul într-o notă pro-băsistă şi puţin a lipsit ca Volk să fie linşat. El a fost scos din mulţime de agenţii de pază ai spitalului. Revoluţionarii au dat cu „huo" şi au strigat de mai multe ori, în cor, „Jos Băsescu!".

Harababura aducerii lui Adrian Năstase a transformat Spitalul Floreasca într-un furnicar. Agenţii de pază, luaţi prin surprindere au fost depăşiţi de moment, astfel încât s-a putut ajunge fără probleme până pe holurile de la etajul 6, unde era internat Năstase. Doctorul Mircea Beuran, fost ministru al Sănătăţii, s-a autosesizat şi, către ora 2.00, a golit spitalul de ziarişti şi de oameni care pretindeau că sunt apropiaţi ai lui Năstase. Din acel moment, accesul în spital a fost permis numai pe linie de partid. 

„Colind pentru tată bolnav", pe Facebook

În lumea virtuală, contul de Facebook al lui Adrian Năstase a fost inundat de mesaje de susţinere sau de batjocură. Printre cei care au transmis încurajări pentru fostul premier a fost şi vedeta OTV Magda Ciumac. „Îmi amintesc ziua în care ne-am împrietenit pe Facebook şi am admirat modestia şi cuvintele frumoase la adresa fiului meu", suspina Ciumac. Andrei Năstase, fiul cel mare al condamnatului, a postat pe wall-ul tatălui său o poezie de Adrian Păunescu, intitulată „Colind pentru tată bolnav".

"Plângea. Arată rău de tot. El a vrut să-şi ridice viaţa, dar un poliţist erou i-a dat peste mână. Traian Băsescu trebuie să se gândească foarte bine în ce situaţie ne-a adus în acest moment. Ne-a întristat pe toţi."
Codrin Ştefănescu secretarul al Consiliului Naţional PSD

Nicio speranţă

Avocatul Ion Cazacu l-a vizitat şi el pe Năstase la spital. Acesta a declarat că vorbise cu clientul său cu puţin timp înainte ca acesta să recurgă la gestul extrem. „Părea calm, i-am explicat că vom demara nişte proceduri, dar acestea n-ar duce la anularea executării. Părea că a înţeles. Acum, pe patul de spital, i-am strâns mâna şi el a dat din cap".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite