Aurescu: Politica externă nu trebuie să depindă de "turbulenţele politice interne"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurescu: Politica externă nu trebuie să depindă de "turbulenţele politice interne"
Aurescu: Politica externă nu trebuie să depindă de "turbulenţele politice interne"

Bogdan Aurescu, nominalizat de premierul desemnat Lucian Croitoru pentru portofoliul MAE, a declarat că a acceptat nominalizarea, deoarece, în opinia sa, politica externă nu trebuie să depindă de "turbulenţele politice interne".

"Cred că politica externă nu trebuie să depindă de turbulenţe politice interne şi tocmai de aceea am acceptat să fiu pe această listă. Este un mesaj că avem nevoie de normalitate, de conducerea politicii externe româneşti pe principii de profesionalism în domeniu şi nu după interese de politică internă", a declarat Aurescu, citat de NewsIn.

Fostul reprezentant al României în procesul intentat Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga spune că este conştient de şansele pe care le are Guvernul Croitoru în Parlament, dar consideră că includerea sa pe lista cu membrii noului Cabinet reprezintă "un mesaj de normalitate" pentru  Ministerul Afacerilor Externe, în contextul în care interesul pentru politica externă este "mult redus".

Aurescu consideră că instituţia diplomaţiei trebuia să fie protejată de "interferenţele politicii interne", indiferent de "starea vremii" din politica internă.

"Lumea mă asociază cu cei 9.700 de kilometri pătraţi nou intraţi sub jurisdicţia suverană românească după procesul de la Haga şi este firesc. Subliniez însă că, la acel proces, cel mai important lucru a fost consensul naţional pe care acel proiect l-a atras. România trebuie să aibă o voce mai puternică şi mai hotărâtă pe scena internaţională, aşa cum a avut la Haga", a spus actualul secretar de stat în MAE, care precizează că are o experienţă de 13 ani în minister şi îl cunoaşte foarte bine.

Aurescu a obţinut victoria României în procesul cu Ucraina

Bogdan Aurescu, în vârstă de 36 de ani, propus pentru conducerea Ministerului de Externe în Guvernul Croitoru, a condus echipa care a pledat cauza României în procesul cu Ucraina de la Haga pentru delimitarea platoului continental în Marea Neagră. Curtea de la Haga a dat dreptate României, acordându-i aproape 80% din zona disputată şi punând capăt astfel unui litigiu vechi de câteva decenii.

Diplomat de carieră, Aurescu a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe la 4 februarie 2009, la o zi după obţinerea succesului de la Haga.

Lucrează în MAE din 1996, începându-şi activitatea în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate, ca referent relaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite