Poliția a renunțat la expertiza medico-legală cerută în cazul lui Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a renunţat la solicitarea privind expertiza medico-legală a lui Adrian Năstase, întrucât mandatul de executare a pedepsei a fost pus în aplicare, fostul premier fiind dus în unitatea de detenţie, au declarat, miercuri, pentru Mediafax, surse din rândul anchetatorilor.

În cazul în care instanţa va dori o expertiză medico-legală în cazul lui Năstase, trebuie să formuleze o solicitare către Institutul Naţional de Medicină Legală, au precizat sursele citate.

Poliţia Capitalei solicitase efectuarea unei expertize medico-legale în condiţiile în care Adrian Năstase era internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar unitatea sanitară a comunicat că un eventual transfer al acestuia în penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare, poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale.

Spitalul a răspuns astfel unei solicitări a Poliţiei Capitalei referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase. Cererea a fost formulată în condiţiile în care procedura de executare a mandatului de condamnare a lui Adrian Năstase nu fusese încheiată, întrucât acesta a fost dus în 20 iunie la spital, după ce a încercat să se sinucidă.

Adrian Năstase trebuia să se prezinte miercuri la Institutul Naţional de Medicină Legală, cu toate documentele medicale, pentru a se stabili dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă pot fi tratate în reţeaua medicală a ANP şi dacă acestea permit transportarea în siguranţă a pacientului la penitenciarul indicat de comisie.

În paralel, Poliţia Română a solicitat Tribunalului Bucureşti să stabilească dacă mandatul de executare a pedepsei în cazul lui Năstase poate fi pus în aplicare.

Marţi, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase.

Câteva ore mai târziu, fostul premier Adrian Năstase a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitală, fiind preluat de poliţişti şi dus la Spitalul Penitenciar Rahova.

Adrian Năstase este în secţia de terapie intensivă a Spitalului Penitenciar Rahova, într-o cameră cu două paturi şi grup sanitar propriu, în care se mai află un alt deţinut, potrivit reprezentanţii penitenciarului.

Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul„Trofeul calităţii". El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, iar în 21 iunie a fost operat de o echipă din care au făcut parte şi medicii Ioan Lascăr şi Şerban Brădişteanu.

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) verifică întreaga procedură derulată de către cei doi poliţişti, de la intrarea în imobilul din strada Zambaccian şi până la preluarea lui Adrian Năstase de către ambulanţă, după tentativa de sinucidere a fostului premier.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul medicului Şerban Brădişteanu şi a trei ofiţeri de poliţie, pentru favorizarea infractorului, într-un dosar în care se fac cercetări privind îngreunarea executării pedepsei dispuse de instanţa supremă în cazul lui Adrian Năstase.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase şi că urmează să fie verificate toate actele medicale.

Avocaţii lui Adrian Năstase au depus în 21 iunie la Tribunalul Bucureşti o cerere de amânare a executării pedepsei de doi ani de închisoare, aceasta urmând să se judece joi, 28 iunie.

Totodată, avocatul Ion Cazacu a depus, în 25 iunie, la instanţa supremă o contestaţie în anulare în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase. Judecarea contestaţiei în anulare a fost stabilită de instanţa supremă pentru 1 octombrie, însă avocaţii fostului premier vor cere preschimbarea termenului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite