Poliţia, preşul senatorului Cătălin Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Voicu (dreapta) se bucură de sprijinul necondiţionat al lui Marian Vanghelie (stânga)
Cătălin Voicu (dreapta) se bucură de sprijinul necondiţionat al lui Marian Vanghelie (stânga)

Stenogramele din dosarul „Voicu“ scot la iveală că senatorul avea întinse tentaculele şi la cele mai înalte vârfuri din Poliţia Română. Senatorul PSD Cătălin Voicu, care râvnea la fotoliul de ministru de Interne, a intervenit la adjunctul Poliţiei Române pentru muşamalizarea unui dosar al lui Marius Locic.

Potrivit stenogramelor rezultate din interceptări telefonice, obţinute de Hotnews, Cătălin Voicu a apelat, în septembrie 2009, la Mihai Călinescu, adjunct al Poliţiei Române, pentru a muşamaliza un dosar al omului de afaceri Marius Locic. Comisarul-şef Mihai Călinescu a ocupat în trecut funcţia de şef al Poliţiei Sectorului 5, fiind în relaţii de amiciţie cu Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 şi preşedintele PSD Bucureşti.

Mai citeşte şi:

Senatul discută cererea DNA de arestare a lui Cătălin Voicu

Marius Locic era cercetat de poliţişti pentru înşelăciune, după ce luase 43 de maşini în leasing de la firma Toyota Motors, fără a mai achita ratele. Printre autoturismele achiziţionate se număra şi un Maybach-ul, în valoare de peste 250.000 de euro.

Prejudiciul creat de Locic societăţii de leasing se ridică, conform procurorilor, la 800.000 de euro. Pentru a scăpa de acuzaţii, Locic a apelat la Voicu, care, în schimbul a 119.000 de lei - daţi în baza unui contract mascat de consultanţă -, s-a oferit să muşamalizeze dosarul aflat în instrumentare la Poliţia Capitalei, luând legătura cu Mihai Călinescu. Ofiţerul s-a arătat dispus să-l primească personal pe Marius Locic la biroul său de la Poliţia Capitalei. Singura condiţie era ca omul de afaceri să se prezinte la poarta instituţiei doar cu numele mic - „Marius".

DNA: „O imixtiune gravă"

Procurorii DNA care instrumentează dosarul lui Cătălin Voicu apreciază că discuţiile purtate între senator şi Mihai Călinescu reprezentau „o imixtiune gravă în activitatea de cercetare penală", în condiţiile în care ofiţerul Poliţiei Române „îndeplinea întocmai şi fără nicio opoziţie" solicitările politicianului.

De altfel, Mihai Călinescu a fost audiat, ieri, de procurorii anticorupţie în acest dosar. El a admis că-l cunoaşte demult pe senatorul Cătălin Voicu, dar a negat orice implicare în favoarea acestuia. Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat ieri pentru „Adevărul" că nu a luat nicio măsură împotriva lui Călinescu, fiind informat de către acesta că are doar calitatea de martor în dosarul lui Cătălin Voicu.

În discuţiile telefonice dintre Voicu şi Mihai Călinescu a fost vehiculat şi numele comisarului-şef Dan Bucur, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Române, ca fiind anchetatorul lui Marius Locic. Acesta neagă însă orice implicare în acest caz: „Am fost chemat la DNA, dar am rezolvat problema. Este o confuzie de nume. Nu îl anchetez eu pe Locic".

Presiuni cu politeţuri la Investigarea Fraudelor

Voicu Cătălin: Ce faceţi, ce faceţi?

Călinescu Mihai: Vă informez că acum am terminat, a plecat şi domnul ministru, şi ne schimbăm să ne ducem să servim şi noi masa.

V. C.: Păi, atunci...

C. M.: Duminică după-amiaza.

V. C.: Luni de....A, duminică de după-amiaza sunteţi...Luni de dimineaţă, mai vorbim, atunci, luni, poate bem o cafea.

C. M.: Da.

V. C.: Băiat....Eu vorbesc să întelegeţi numai dumneavoastră. Băiatul acela, de care mă rugase cineva şi v-am supus atenţiei, vizavi de un comportament corect faţă de el, am înţeles că l-au chemat luni acolo, să... Eu l-am sfătuit, până nu spuneţi dumneavoastră, să nu se ducă. Sau să se ducă?

C. M.: Da, da, da. Şi luni mă văd eu cu dumneavoastră.

V. C.: Da? Bine.

C. M.: Da, da, că eu am vorbit, eu am vorbit cu omu', dar am plecat încoa'...

V. C.: Poate îi ziceţi lui domnul Dan (comisarul Dan Bucur, şef la Investigarea fraudelor - n.r.), atunci...Nu, dar poate îi ziceţi lui domnul Dan că urmează să se ducă la o dată ce i-o comunica ulterior.

C. M.: Nu, nu, lăsaţi. Deci luni, eu, dimineaţă, eu vorbesc cu Dan.

V. C.: Am înţeles.

C. M.: Dar nu, până nu mă întâlnesc eu cu dumneavoastră, da?

V. C.: Bine, vă mulţumesc mult şi vă rămân îndatorat. Să trăiţi.

C. M.: Să trăiţi!

Într-o altă convorbire, Cătălin Voicu şi Mihai Călinescu stabilesc detaliile întâlnirii dintre acesta din urmă şi Marius Locic.

V. C.: Scuze, domnu', de deranj! Mă auziţi, da? Îmi cer scuze că v-am deranjat din somn.

C. M.: Nu-i nicio problemă.

V. C.: În legătură cu băiatul meu, vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, el se poate duce la data când am vorbit noi, începând cu ora 7.30...la ce oră credeţi că e bine. Eu cred că ar fi bine cât mai de dimineaţă posibil, să nu mi-l vadă ăia pe acolo.

C. M.: Atunci la 7.30, joi. Sunt şi eu acolo.

V. C.: 7.30, joi, da?

C. M.: Da, da! Sunt şi eu acolo.

V. C.: Să vină întâi, să vină la dumneavoastră sau să se ducă direct la el?

C. M.: Nu, se duce direct la el.

V. C.: Direct la el, da?

V. C.: Bine. Dar vreau mult de tot şi insist să vă notaţi pe agendă să fie sub...da? adică, să aveţi dvs. în atenţie, ca să stau şi eu liniştit. Să nu fie acuze, să nu...? Bine.

C. M.: Dacă e, vine întâi la mine şi chem oamenii, cum doriţi! Dacă e aşa.

V. C.: Păi cum cred. Eu zic, eu zic că e mai bine să vină întâi la dvs.

C. M.: Vine la mine, la 7.15, atunci, şapte şi...

V. C.: 7:15 la dvs. E în regulă. Bine, domnule coleg. Cu respect, să trăiţi. Îmi cer scuze".

Senatorul Voicu îl sună apoi pe Marius Locic, după care revine din nou la inspectorul Călinescu.

V. C.: Semnezi cu numele mic. Da?

Locic Marius: Da, Marius.

V. C.: Marius.
.................

V. C.: Deci, el o să spună la poartă că se numeşte Marius şi că e chemat de dumneavoastră, l-aşteaptă...

C. M.: La şapte şi un sfert.

V. C.: La Capitală, nu la biroul de la IGP.

C. M.: La Capitală, la Capitală.

Comisarul-şef Mihai Călinescu

Comisarul-şef Mihai Călinescu

Stăpânul din umbră al Justiţiei

Senatorul PSD Cătălin Voicu se lăuda că este stăpânul Justiţiei din România, conform interceptărilor telefonice realizate de SRI în dosarul de corupţie al politicianului şi făcute publice de portalul Hotnews.

De altfel, conform documentelor, Voicu era în relaţii de amiciţie cu judecătorii Florin Costiniu (şeful Secţiei Civile de la instanţa supremă) şi Cristian Jipa (Secţia Penală de la Înalta Curte). Florin Costiniu a făcut - conform propriilor convorbiri telefonice înregistrate de anchetatori - „eforturi supraomeneşti" pentru a blătui un dosar aflat pe rolul instanţei supreme şi care avea ca obiect un proces cu o miză de 500.000 de euro între Costel Căşuneanu şi Compania Naţională de Drumuri şi Autostrazi.

În ciuda şpăgii de 200.000 de euro pe care ar fi primit-o de la Căşuneanu, Voicu şi Costiniu nu au reuşit să convingă completul de judecată să-i dea câştig de cauză omului de afaceri.

În încercarea de a nu pierde banii, Florin Costiniu s-a angajat să găsească alte soluţii juridice care să fie în favoarea lui Costel Căşuneanu. Pentru a avea credibilitate în faţa lui Căşuneanu - pe care îl numea „un moldovean serios"- Florin Costiniu s-a jurat pe toată familia şi chiar pe nepoţica sa de doar patru luni că a făcut ce a putut.

Cătălin Voicu a găsit imediat şi o justificare a eşecului: „Asta este România lui Băsescu, înţelegeţi? Bani, şantaj, asta-i crima organizată, cu automatu' pe stradă! Că-ţi vine să ieşi cu arma în mână la un moment dat pe stradă, să nu mai ţii cont de nimic. Că nici în '89 nu au fost abuzuri şi atrocităţi, şantaj pe faţă. Şi alea două amărâte (judecătoare - n.r.) şi ailaltă au luat banii cu derbedeul ăla".

Nici Cristian Jipa nu a dat înapoi când Voicu - în prezenţa senatorului Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, Radu Mazăre - a intervenit pentru achitarea unor funcţionari publici constănţeni judecaţi pentru corupţie. Cristian Jipa şi-a oferit imediat ajutorul. În prezent, CSM a declanşat o anchetă disciplinară pe numele celor doi judecători.

Planurile „ministrului" Voicu

În timpul discuţiei cu Jipa şi cu Alexandru Mazăre, senatorul Voicu şi-a exprimat dorinţa de a deveni ministru de Interne şi a subliniat că este sprijinit de preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. „Prezenţa mea la Interne lui (Vanghelie - n.r.) îi conferă linişte", i-a transmis Voicu lui Alexandru Mazăre.

Senatorul PSD propus acum pentru arestare avea şi planuri „manageriale" pentru momentul în care avea să devină ministru de Interne. Desfiinţarea DNA, arestarea primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, şi întocmirea unor dosare penale pe numele senatorului independent (fost PSD) Gabriel Oprea.

De altfel, Cătălin Voicu s-a lăudat la Alexandru Mazăre că i-a transmis lui Klauss Iohannis (în cărţi la acea vreme pentru fotoliul de premier), prin intermediul procurorului-şef de la Parchetul Tribunalului Sibiu, „să nu se bage peste noi" în cazul în care ajungea premier şi urma să-şi selecteze un ministru de Interne. Reamintim că imediat după al doilea scrutin al alegerilor prezidenţiale, Klauss Iohannis a precizat că în timpul campaniei electorale a primit ameninţări, refuzând categoric să spună cine şi în ce scop ar fi recurs la aceste fapte.

Colegii din PSD, reacţii timide

„Erau discuţii politice"

Cătălin Voicu, senator PSD, învinuit pentru trafic de influenţă, şi-a susţinut, ieri nevinovăţia, catalogând stenogramele drept „făcături". Voicu susţine că dialogurile înregistrate erau, de fapt, discuţii politice, prin care încerca să-şi crească cota de influenţă. DNA a cerut Senatului arestarea lui Cătălin Voicu pentru trafic de influenţă şi fals sub semnătură privată.

PSD încă se gândeşte

Victor Ponta (foto), preşedintele PSD, nu a dorit să comenteze stenogramele apărute pe portalul Hotnews în care senatorul PSD Cătălin Voicu susţinea că îi are pe toţi politicienii la mână şi, practic, el conduce toată România. Victor Ponta a precizat că va oferi un punct de vedere oficial al Partidului Social Democrat cu privire la acest caz.

Victor Ponta

Prezumţia de nevinovăţie

Adrian Năstase

Adrian Năstase (foto), preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a precizat că, din punctul său de vedere, Cătălin Voicu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Năstase este de părere că prin stenogramele făcute de „instituţiile specializate ale regimului Băsescu" se vrea abaterea atenţiei de la problemele reale cu care se confruntă România.

Discuţii la cârciumă

Radu Mazăre

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre (foto), a precizat că înregistrările cu Alexandru Mazăre şi Cătălin Voicu au fost făcute „la cârciumă". Mazăre nu a ştiut să spună şi cine a făcut înregistrările. „Ştiu că au fost înregistrate la cârciumă. Nu ştiu de cine. Probabil de serviciile speciale, că altcineva nu avea cine să le şi folosească".

„Între penal şi iresponsabilitate"

Toni Greblă

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (foto), a declarat, ieri, că filele din stenogramele apărute în presă, din dosarul senatorului Cătălin Voicu, sunt „identice" cu ce a trimis Ministerul Justiţiei. Toni Greblă (PSD) a adăugat că discuţiile în sine sunt plasate „între penal şi iresponsabilitate". Cătălin Voicu va fi audiat marţi la Senat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite