Poliţia se pregăteşte de jafuri pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există date care arată că recesiunea economică face să crească numărul infracţiunilor. Un raport al Poliţiei Române arată că în primele 9 luni ale acestui an au fost înregistrate 223.543 de fapte penale, cu 3.348 (1,5%) mai multe decât în perioada similară a anului 2007.

Potrivit comisarului-şef Niculae Marinescu, directorul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, din cadrul IGPR, “poliţiştii sunt pregătiţi să facă faţă atacurilor armate”.

„Nu excludem ca în această perioadă de recesiune să avem şi astfel de cazuri. Pentru că ne aflăm într-o zonă predispusă traficului de armament este posibil ca pe viitor să apară şi la noi astfel de infracţiuni“, a explicat Marinescu.  Anul acesta a fost înregistrată o creştere cu 23,7% în cazul faptelor penale la regimul armelor şi muniţiilor, de la 633 în 2007, la 783 în primele nouă luni din 2008.

Predomină armele neletale

Referitor la creşterea numărului de fapte penale, înregistrat în domeniul armelor şi muniţiilor, în primele 9 luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, şeful Direcţiei Arme susţine că “fenomenul se manifestă mai ales în domeniul armelor neletale.

Marea majoritate a infracţiunilor se referă la deţinerea ilegală, la modul de păstrare şi la modificările artizanale pe care unii deţinători le fac armelor şi muniţiilor. Sunt şi cazuri de uz ilegal şi chiar omoruri cu armament, care au crescut cu 20 la sută, adică de la 4 cazuri în primele 9 luni ale anului 2007 la 5 anul acesta”.

Potrivit comisarului-şef, mai sunt cazuri în care românii îşi procură arme, pistoale cu gaz, de exemplu, din ţările unde acestea sunt vândute la liber, cum este Bulgaria. Ilegală este şi introducerea în ţară a mai mult de 300 de cartuşe de vânătoare.
 
Poliţiştii au confiscat anul acesta peste 1.700 de arme de foc, peste 516.000 de cartuşe, 16 tone de materiale explozive şi aproape 8 tone de substanţe toxice.

Situaţia, analizată de şeful poliţiei române

Şeful interimar al Poliţiei Române, Gheorghe Plai, ne-a explicat că “analizarea infracţionalităţii din domeniul arme, explozivi şi substanţe toxice a scos în evidenţă faptul că în România nu este dezvoltată o piaţă ilegală pentru operaţiunile cu astfel de materii şi materiale, fenomenul având un caracter izolat, fără pericol social ridicat”.

Chestorul Gheorghe Plai nu a dat un verdict cu privire la creşterea infracţiunilor pe baza crizei economice, dar nici nu exclude acest fapt. “Ne propunem să realizăm o analiză complexă de risc, în acest sens, în care să fie luaţi în calcul toţi factorii sociali şi economici care ar putea influenţa, într-un fel sau altul, nivelul de siguranţă al cetăţeanului”, a spus Plai.

A crescut numărul omorurilor cu 5%

Infracţiunile grave, săvârşite cu violenţă, au scăzut uşor, de la 4.351, câte au fost înregistrate în primele două luni ale anului trecut, la 4.055, anul acesta. Statisticile arată totuşi o creştere a numărului de omoruri.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31septembrie 2008 s-au comis 332 de omoruri, cu 5% mai multe decât în perioada similară a anului 2007. Din categoria infracţiunilor care au înregistrat creşteri, mai fac parte ultrajul şi furturile de maşini. Potrivit IGPR, criminalitatea gravă reprezintă doar 2% din totalul infracţiunilor contra persoanei şi se află în scădere în ultimii 3 ani. 

Scăderi la violuri şi infracţiuni economice

Anul acesta au fost înregistrate scăderi la infracţiunile economice, care s-au redus de la 44.712, câte se înregistrau în primele 9 luni ale anului 2007, la 44.916, anul acesta, la violuri, tentative de omor, pruncucideri, furturile din locuinţe, delapidările, abuzurile şi neglijenţa în serviciu, traficul de influenţă, luarea de mită, prostituţia şi proxenetismul.

„Ne putem aştepta şi la atacuri armate“

 „Dacă starea economică se agravează şi populaţia ajunge să nu îşi mai poată asigura un nivel de trai decent, ne putem aştepta şi la atacuri armate în România. Dar este absolut firesc să se întâmple aşa. De asemenea, nu trebuie să ne mire faptul că în perioada următoare va creşte numărul infracţiunilor, mai ales cele comise cu violenţă. Există corelaţii clare între starea nivelului de trai şi creşterea infracţiunilor. O situaţie asemănătoare s-a întâmplat în ţara noastră, în timpul crizei din perioada 1929-1930”, ne-a explicat sociologul Marius Pieleanu.

El a adăugat că este posibil ca în perioada următoare să se înregistreze un număr crescut de infracţiuni comise atât de recidivişti, dar şi de cei care până acum nu au încălcat legea. “Este vorba despre persoanele foarte sărace care vor încerca să îşi asigure traiul zilnic comiţând infracţiuni. Poliţia va trebui să ia măsuri în acest sens şi să mărească numărul efectivelor”, a subliniat sociologul.

Potrivit lui Pieleanu, şi revenirea în ţară a românilor care au lucrat sau au comis infracţiuni în străinătate va avea o influenţă în creşterea numărului infracţiunilor. “Cei care au comis infracţiuni în alte ţări vor face acelaşi lucru şi în România, îngroşând astfel rândurile infractorilor, dar cred că cei care au avut un loc de muncă legal, când vor ajunge în ţară vor căuta în primul rând să îşi găsească o slujbă”, ne-a mai spus Marius Pieleanu. 

Legi pentru infractori

Şeful interimar al Inspectoratului General al Poliţiei Române, Gheorghe Plai, a explicat că evoluţia criminalităţii în România este influenţată mai ales de factorii socio-demografici, economici, legislativi, precum şi de transformările instituţionale pe care societatea românească, inclusiv Poliţia, le realizează în etapa postaderare la Uniunea Europeană.

“Integrarea în UE a avut un impact deosebit în criminalitate în special prin deschiderea graniţelor, ridicarea controlului de la frontierele interne şi aplicarea normelor europene pe piaţa economică din România. La aceste transformări se adaugă permanenta restructurare a cadrului legislativ în materie penală, care transferă sau reduce competenţele instituţiilor de aplicare a legii”, a mai spus chestorul.

image

Există corelaţii clare între starea nivelului de trai şi creşterea infracţiunilor.

image


Marius Pieleanu , sociolog

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite