Poliţia declară război maşinilor de Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia rutieră intenţionează să propună un act normativ care să reglementeze folosirea de către cetăţenii români a autovehiculelor înmatriculate în ţara vecină.

Potrivit documentului, şoferii care circulă cu maşinile în baza unor contracte de comodat, sau împuterniciri încheiate cu cetăţeni bulgari sau români, care au firme înregistrate în Bulgaria ar putea fi condiţionaţi să folosească autovehicului cel mult 90 de zile pe an. „Deocamdată sunt discuţii pentru elaborarea unui proiect. Noi nu urmărim să-i obligăm pe şoferi să înmatriculeze maşinile în România. Şoferii cu maşini înmatriculate în Bulgaria sunt greu de identificat", a declarat pentru „Adevărul" comisarul Florin Catană, de la Brigada Rutieră.

Iniţiativa poliţiei rutiere este motivată de numărul mare de maşini înmatriculate în Bulgaria cu care circulă unii şoferi români. Catană spune că sunt situaţii, în special în cazul accidentelor uşoare când şoferii români cu maşini înmatriculate în Bulgaria nu pot face dovada valabilităţii asigurării obligatorii. „Este foarte greu de verificat asigurarea maşinii. De exemplu înmatriculează maşina şi nu mai actualizează asigurarea. E foarte greu să dovedim acest lucru. În acest demers inclusiv bulgarii ne pot susţine. Probleme au şi ei nu pot urmări ce se întâmplă cu aceste maşini. În cazul în care vom reglementa ca cei cu împuterniciri să circule 90 de zile, la expirarea perioadei, dacă îi prindem le putem lua plăcuţele de înmatriculare şi le trimitem în Bulgaria", a mai spus Catană.

Practici europene

Comisarul Florin Catană spune că în ţările din vestul Europei există diverse reglementăr. „De exemplu în Franţa am auzit că are dreptul să circule un an dacă maşina nu este înmatriculată pe numele posesorului. După un an ori înmatriculează maşina, ori o ţine acasă", mai spune Catană.

Legea nu limitează folosirea unui autoturism cu numere bulgăreşti, dacă cel care îl conduce este chiar proprietarul lui. Iniţiativa legislativă îi vizează pe cei care conduc maşinile înmatriculate în Bulgaria în baza unor contracte de comodat, ori diverse împuterniciri.

O parte dintre şoferii români preferă să circule cu maşini înscrise în Bulgaria pentru că taxele de înmatriculare din ţara vecină sunt de câteva ori mai mici decât cele de la noi. Mai mult şi impozitele bulgarilor sunt sub cele din România. Poliţiştii spun că iniţiativa legislativă este impusă de creşlterea numărului maşinilor înmatriculate în Bulgaria conduse de români. Ei dau ca exemplu judeţele Giurgiu şi Constanţa unde maşinile cu numere de înmatriculare bulgăreşti este foarte mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite