Politehnica Iaşi: 0 FC Vaslui: UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele-fanion ale Moldovei sunt la polii opuşi ai performanţei Politehnica Iaşi se zbate în mediocritate, pe banii contribuabililor, în timp ce FC Vaslui, sub patronaj privat, a devenit

Echipele-fanion ale Moldovei sunt la polii opuşi ai performanţei

Politehnica Iaşi se zbate în mediocritate, pe banii contribuabililor, în timp ce FC Vaslui, sub patronaj privat, a devenit o forţă în fotbalulromânesc.

Politehnica Iaşi a rămas singura echipă din Liga I finanţată aproape exclusiv din bani publici, cu sume greu de contabilizat, dar care, potrivit unor estimări neoficiale, ar depăşi 3 milioane de euro anual.

După incidentul cu nocturna, de sâmbăta trecută, mai mulţi consilieri locali au propus soluţii radicale şi sancţiuni pentru proasta administrare a clubului. "Primarul trebuie să prezinte situaţia exactă a banilor publici cheltuiţi de când Consiliul Local a preluat echipa de fotbal. Singura opţiune corectă pentru a ieşi din criză este privatizarea de urgenţă", susţine Daniel Oajdea, consilier local al PDL.

Codaşă la bani şi la puncte

"Fotbalul a fost dintotdeauna în faliment la Iaşi. Am ajuns să ne bucurăm, într-un oraş ca Iaşiul, că nu retrogradăm. Ne meţinem într-o stare de suficienţă şi mediocritate inacceptabilă", spune Radu Botez, consilier local al PNL.

Primăria Iaşi, condusă de Gheorghe Nichita (PSD), alocă în fiecare an de la bugetul local pentru fotbal în jur de 7,5 milioane de lei, sumă aflată la limita permisă de lege.

"Poli" mai primeşte anual prin intermediul societăţilor din subordinea Consiliului Local sau a unor sponsori privaţi încă 3 milioane de lei. Cu toate acestea, bugetul SC "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA este unul dintre cele mai mici din Liga I, iar echipa nu a adunat niciun punct în actualul sezon.

Consiliul Local,patron în acte

În plus, situaţia acţionariatului la club este ambiguă. Deşi la sfârşitul lui 2007 primarul Nichita anunţă că 58% din acţiuni au fost preluate de nouă oameni de afaceri locali, societatea apare la Registrul Comerţului ca fiind deţinută, în proporţie de 99,8% de Consiliul Local Iaşi.

"Nu am timp să mă ocup de Poli. Acum, acolo sunt oameni de afaceri. Să se ocupe ei", replica primarul în urmă cu două săptămâni, susţinând că actele pentru actualizarea acţionariatului au fost trimise, dar s-au blocat undeva pe traseu.

Societatea a încheiat anul fiscal 2007 cu restanţe la bugetul de stat de aproape 3 milioane de lei. Ca şi în 2006, echipa a fost la un pas de retrogradare din cauza datoriilor.

Dacă FC Vaslui a ajuns să joace acum în Cupa UEFA, Poli Iaşi ar trebui să joace an de an în Liga Campionilor
Adrian Porumboiu,
patron FC Vaslui

Pasiunea mea pentru fotbal şi raţiunea pentru a conduce bine Iaşiul mă obligă să continui să susţin acest sport
Gheorghe Nichita,
preşedinte onorific "Poli" Iaşi

Clasament pe sezoane

Sezon 2006-2007
Politehnica Iaşi- locul 13
FC Vaslui - locul 8

Sezon 2007-2008
Politehnica Iaşi- locul 11
FC Vaslui - locul 8

Sezon 2008-2009
Politehnica Iaşi - locul 16
FC Vaslui - locul 3

Fotbalul vasluian a intrat în Europa

Spre comparaţie, la Vaslui, unul dintre cele mai sărace oraşe din ţară, echipa de fotbal a fost preluată în 2002, din Divizia C, de latifundiarul Adrian Porumboiu. FC Vaslui a promovat în prima ligă în sezonul 2005-2006. În campionatul precedent, echipa s-a clasat pe locul 8 şi a reuşit să se califice în Cupa UEFA.

Vasluiul are în acest sezon un buget de 14 milioane de euro. Doar pentru transferuri clubul are o sumă egală cu bugetul Politehnicii Iaşi pentru un întreg campionat.

"Deschidere există"

"Sincer, sunt dezamăgit că la Iaşi nu se adună oameni ca să investească în fotbal. Nu se poate afirma cu siguranţă că treburile vor merge mai bine dacă Nichita va lua mâna de pe echipă. Însă un investitor privat ar putea fi o variantă mult mai bună", spune Adrian Porumboiu.

"Din păcate, la Iaşi nu este cineva căruia să-i placă fotbalul şi care să poată investi serios. Deschidere există, credeţi-mă", a declarat Sorin Boca, preşedintele Politehnicii Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite