Poftiţi la fanfară în Parcul Central!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poftiţi la fanfară în Parcul Central!
Poftiţi la fanfară în Parcul Central!

Un grup de instrumentişti amatori animă atmosfera oraşului la sfârşit de săptămână cu cântece de Mozart sau Chopin. Fanfara care cântă de două ori pe lună în parc repetă zeci de ore pentru a se prezenta în faţa clujenilor la un nivel cât mai ridicat.

Cei 40 de instrumentişti ai fanfarei care întreţine atmosfera duminica, în Parcul Central Simion Bărnuţiu atrag atenţia şi adună în jurul lor în fiecare săptămână câteva zeci de clujeni. Se comportă ca nişte muzicieni profesionişti, însă niciunul dintre aceştia nu are vreo diplomă în muzică. Fac parte din fanfara Bisericii Penticostale numărul 5, de pe strada Septimiu Albini. Orchestra are o tradiţie de peste 25 de ani, iar membrii acesteia se schimbă de la o generaţie la alta.

Dance-ul a eclipsat muzica de fanfară

La doar 25 de ani, Cornel Balea este dirijorul fanfarei. A început să cânte încă de la vârsta de 14 ani. Spune, însă, că acum, tinerii nu mai sunt atât de interesaţi de muzica de fanfară, care a pierdut teren în favoarea celei comerciale.

„Fanfara a activitat chiar şi în comunism, când era interzis acest lucru. Predecesorii meu au reuşit să ducă mai departe tradiţia. Când eram mic stăteam cu gura căscată şi ascultam concertele de fanfară. Acum, însă, tinerii nu mai sunt prea pasionaţi de aşa ceva”, a declarat Cornel Balea. Cel mai tânăr dintre membrii fanfarei are 13 ani, Călin Pop, iar veteranul fanfarei a trecut de vârsta de 60 de ani, Costică Pop.

Repetă sute de ore

Acesta a explicat că un instrumentist al fanfarei care cântă în Parcul Central are nevoie de minim cinci ani, ca să reuşească sa înveţe să mânuiasca un instrument. Chiar şi fără o diplomă de muzică în CV, în spatele spectacolelor publice se ascund sute de ore de repetiţii.

„Pentru asta e nevoie de multă muncă, dorinţă, dar şi de talent. Avem, însă, foarte mulţi, care, poate, nu sunt chiat atât de talentaţi. Dar prin foarte mult studiu se ridică la acel nivel, prin care să ajungă să poată să suţină un concert cu fanfara”, a explicat dirijorul.

Mozart sau Chopin

Cei 40 de instrumentişti aleg să cânte doar melodii cu mesaj creştin. Au în repertoriu zece cântece, dintre care şi câteva compoziţii de Mozzart sau Chopin. În parcul Central cântă două duminici consecutiv pe lună, celelalte două avându-i ca protagnişti pe instrumentiştii Asociaţiei Trompetiştilor din România. Ei vor susţine un astfel de spectacol chiar azi, de la ora 16.30. Clujenii îi vor putea revedea abia peste trei săptămâni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite