Podurile şi tufişurile, folosite ca toalete publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din locurile unde ar trebui să existe, fie sunt jalnice din cauză că nu au mai fost renovate sau spălate de mult timp. şefii municipalităţii declară însă că nu a venit nimeni să se

din locurile unde ar trebui să existe, fie sunt jalnice din cauză că nu au mai fost renovate sau spălate de mult timp. şefii municipalităţii declară însă că nu a venit nimeni să se plângă la audienţe, motiv pentru care nu s-au gândit că ar fi nevoie de ele în oraş.
În tot Iaşiul, şefii municipalităţii nu se pot "lăuda" decât cu patru toalete publice. Acum câţiva ani, primăria a închis celelalte toalete din oraş, în ideea că vor intra într-un program de modernizare. şi închise au rămas. Acum nu mai intră acolo decât boschetarii şi câinii vagabonzi. Acolo unde, altădată, turiştii, dar şi simplii ieşeni îşi făceau nevoile fiziologice, acum este plin de gunoaie.
Nici în cazul toaletelor care au rămas deschise situaţia nu este mai bună. Sunt amplasate în zone diferite ale oraşului şi trebuie să parcurgi o distanţă considerabilă pentru a găsi una. Spre exemplu, în centrul oraşului nu funcţionează decât una singură, cea de la pasajul din Piaţa Unirii. Pe de altă parte, de cum intri în aceste wc-uri, ţi se taie orice chef. Miros insuportabil, nu au mai văzut varul de ani buni, iar de igienă nici nu poate fi vorba. "A trebuit odată să mă duc la o asemenea toaletă, dar când am văzut ce este înăuntru, am zis că mai bine aştept câteva ore, până ajung acasă", povesteşte Ioana C. "Nu mi se pare normal ca primăria să nu se ocupe de toaletele publice. Este un oraş mare, vizitat de mulţi turişti… Eram la Palatul Culturii, şi a trebuit să vin până în Piaţa Unii la toaletă", spune, la rândul său, Tudor D.

"Nu ştiam că reprezintă o problemă a oraşului"
La ce soluţii "de urgenţă" apelează ieşenii, în lipsa toaletelor? Mulţi recunosc că merg la un local, unde se roagă de barman să le dea voie la toaletă. Pentru cei mai mulţi însă, tufişurile din parcuri şi podurile de peste Bahlui reprezintă cea mai facilă soluţie. "A trebuit să merg la o prietenă, să o rog să mă primească la ea, pentru că, unde eram eu, nu am găsit niciun wc", declară Mirela S. La rândul său, Ion C. îşi aminteşte cum era să ia şi amendă: "Am probleme cu rinichii. Am căutat o toaletă, nu am găsit. Nu mai puteam sta aşa, şi am mers la un tufiş. A venit poliţia la mine şi era să îmi dea şi amendă".
În timp ce ieşenii se plâng de lipsa toaletelor publice din oraş, şefii municipalităţii spun că nu o consideră drept o prioritate. "Până acum nu a venit nimeni la audienţe să îmi spună de acest lucru. Nu ştiam că este o problemă aşa gravă. Multe lucruri sunt de rezolvat în oraş…", declară primarul Gheorghe Nichita. "Le voi solicita celor de la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public Privat să facă un inventar al toaletelor din oraş, şi să vedem ce putem face cu cele care sunt închise. Acolo unde se solicită, am putea amplasa şi toaletele ecologice pe care le avem", a încheiat Gheorghe Nichita.
Primăria nu are însă decât şase toalete ecologice, care s-ar dovedi insuficiente pentru un oraş aşa mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite